Много сериозно внимание искаме да обърнем през този мандат на частните паметници на културата. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" Пламен Панов, зам.- кмет "Култура, археология и туризъм". "Към настоящия момент е много труден механизма, по който общината може да се намеси към това и да бъде добър стопанин на частните обекти паметници на културата. Това е голям проблем, но той си има своето законово измерение. Ние първо ще си говорим много активно с Министерството на културата, тъй като те знаем, че правят нов закон за културното наследство, който предстои да бъде внесен", посочи Панов.

Той добави, че те ще настояват общините да бъдат с развързани ръце в случая, когато могат да интервенират и да бъдат добър стопанин на частните паметници. Защото същите тези частни паметници на културата са част от градската среда със своите фасади.

"Но имаме и идея какъв механизъм да прокараме, който да работи. Имаме една заготовка, знаете програмата “Да съхраним заедно Старинен Пловдив", която стартира миналия мандат. Но тогава, заради смесената собственост имахме определени пречки тя да даде своите добри резултати. Ние сега ще я надградим, за да може поне обектите, които са в Централна градска част, това е горе-долу 90% от паметниците на културата и те са в район "Централен", да може общината да интервенира и да се показва като добър стопанин. Защото в момента имаме един Закон за културното наследство, който казва “Да, общината може да влезе и да направи ремонт на фасадата на определена част от паметника на културата, след което да си търси средствата от самите собственици". Знаете, че това много често води до ситуация, в която са похарчени пари на данъкоплатците. Да, имаме възстановен паметник на културата, но общината няма ефективен механизъм, по който може да си получи парите обратно", обясни зам.- кметът на Пловдив.

За всичко това общината има решения във времето и заедно с новия кмет на Пловдив ще се работи в тази посока, увери Панов.