За втора поредна година заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов посрещна участниците в международен семинар, организиран от Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт, които днес по програма гостуват в Пловдив. Срещата се състоя в Заседателната зала на община Пловдив на пл. "Стефан Стамболов“, където 40 човека от 15 държави от 4 континента имаха възможност да се запознаят с детайлна информация за града, представена от заместник-кмета.

Пламен Панов поздрави участниците от името на кмета Здравко Димитров и разказа за историята на сградата на пл. "Стефан Стамболов“, проектирана от арх. Никола Нешев и построена в началото на 20 век за седалище на тогавашната Окръжна администрация, която заедно с красивата зала и снимките на кметовете на Пловдив, впечатли гостите. През следващите десетилетия сградата е била предоставена за ползване от областното полицейско управление, а от средата на миналия век в нея започват работа администрацията на община Пловдив. Гостите зададоха въпроси и за знамето на общината, герба и символите, които го съставят. Заместник-кметът представи подробни данни за демографското и икономическо развитие и за туризма.

Специален акцент той постави върху културата и културното наследство, титлата Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и нейното отражение по време и след годината на титлата, както и спечеленото 4-то място в престижната класация "Най-добра европейска дестинация“ за 2022 година на European Best Destinations.

Особен интерес от страна на гостите предизвика информацията за най-големия международен франкофонски фестивал Франкофоли /Les Francofolies/ , който ще се проведе на 16 и 17 юни на Гребната база в Пловдив с участието на Имани, LP, Gims, Bon Entendeur, Shouse, La Caravane Passe, Елена Папаризо и кубинските регетон майстори Gente De Zona.

Пламен Панов разказа и провеждащия се всяка година Международен фестивал за франкофонска песен "Златен ключ"- Пловдив под егидата на община Пловдив, който през 2023г. ще има своето 20-то издание, както и за дългогодишното партньорство с Алианс Франсез, който има свое представителство в града под тепетата от 32 години.

Гостите се информираха и за образователните институции в града, "Тракия икономическа зона“, богатия културен и събитиен календар на града, богатата история, която е едно уникално съчетание между различни епохи, периоди, култури, етноси и религии, които живеят в мир и разбирателство.

Специализираният институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ) е институт на Университетската агенция на Франкофонията (AУФ), със седалище в София, създаден през 1994 г., който функционира в България по силата на спогодба, ратифицирана от Народно събрание. От тогава до сега в СИФАМ са се дипломирали над 2000 студенти, които заемат отговорни длъжности в целия свят.

Основната мисия на СИФАМ е да обучава на френски език висококвалифицирани специалисти в областта на администрацията и управлението на бизнеса. СИФАМ предлага магистърски програми, с продължителност на обучението 1 година на големи френски и белгийски университети.

Институтът предлага също и сертифицирани специализирани курсове на служители по различни модули. Поддържането на мрежата от бивши студенти и партньорски компании дава на завършилите възможности за добра професионална кариера.

Всяка година СИФАМ организира научен семинар с участието на професори и докторанти от университетските партньори – Университет в Нант, Университет Париж 1 Пантеон – Сорбона, Университет Париж 2 Пантеон Асас, Университет в Корсика, Университет в Лиеж. Участват и преподаватели от български университети.

След срещата със заместник-кмета Пламен Панов, гостите, водени от професионален гид от ОИ "Старинен Пловдив“ ще посетят обекти от културно-историческото наследство -Епископската базилика на Филипопол, която днес чества 2 години от официалното откриване, възрожденски къщи в Стария град и Античния театър.