517 000 са реализираните туристически нощувки за 2022 година. В сравнение с 2019 година, когато беше една силна година заради инициативата Европейска столица на културата, имаме само 1 % разлика. Това обяви заместник-кметът Пламен Панов по врене на специална пресконференция, предаде репортер на "Фокус". 

Това показва отчетът на годишната програма за развитие на туризма за 2022 година. Според цифрите приходите са на стойност 31 млн. лева, а българският турист дава своя огромен принос да има добър процент посещаемост в сравнение с 2019 година. Разчетите показват, че делът на чуждестранните туристи в сравнение с тогава е 87%, като целта да се надгради това с 10 %.

"Залагаме на международна реклама на града, за да има по-голямо международното присъствие", подчерта Панов.

Той допълни, че продължава работата на община Пловдив по изготвяне на нова туристическа карта, след като миналата година бяха ремонтирани всички светещи табла в централната градска част на Пловдив, за да може туристите да се информират вечер за всички забележителности. Заедно с общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" ще се направят нови транспортни карти, на които да има локациите на всички по-важни туристически обекти. Те ще бъдат поставени по спирките на града за улеснение на туристите.

На следващата сесия на Общинския съвет ще се гледа и новата програма за развитието на туризма за настоящата 2023 година, която е на стойност 919 000 лева.