Българският турист спаси туризма в Пловдив през годините на Ковид и това беше нещо логично, а ние му благодарим за това, разбира се. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" Пламен Панов, заместник-кмет "Култура, археология, туризъм". "Аз в никакъв случай не искам да омаловажавам, разбира се, българският турист, напротив. Но ние се стремим да гледаме винаги извън България, на регионално, ако щете на европейско ниво и на световно ниво, когато привличаме туристи. Факт е, че така можем, ние си комуникираме много често с туристическия бранд в рамките на Съвета по туризъм", добави Панов. 

Както вече е известно Пловдив зае четвърто място в класацията за "Най-добра европейска дестинация“ за 2022 г. Градът премери сили с 19 световно известни дестинации в 13-то издание на престижната класация European Best Destinations. Пловдив бе единственият български град, който участва в надпреварата и бе поставен в конкуренция с Лондон, Рим, Виена Истанбул, Атина, Прага и др. Първото място бе спечелено от Любляна в Словения. С второ място е отличена Марбея в Испания, следвана от Амиен във Франция.

"Печеленето на титлите през 2022 година, не е нещо, което се случва заради работата ни примерно през 2021 г. То винаги е било, защото ние, включително и с предишните две управления на града, в които аз имах честта да бъда, макар и не като заместник-кмет, а като експерт, винаги се е работило по това последователно градът да се утвърждава като интересна и атрактивна туристическа дестинация.

Това са ефекти от едни политики, които ние усещаме включително през 2022 и през 2023 година. Няма как да не бъдем №1 културна дестинация в Европа, когато в последните години, покрай Европейска столица на културата, покрай големите инвестиции, които се правеха в културно съдържание, знаете, Пловдив до ден-днешен е един от градовете, които има, например, най-големият бюджет, заедно със София, когато говорим за инвестиции в културно съдържание", добави Пламен Панов.

Той посочи, че тази година бюджетът е 4,6 милиона лева, той отива само за събитийност, с основен акцент върху културните мероприятия.

"От друга страна, мащабните инвестиции в културната инфраструктура – знаете, в последните 10-12 години няма как да не правят впечатление както на българските туристи, така и на чуждестранните. Като започнем от Римския стадион, който е вече назад във времето като консервация и реставрация, като туристически обект, минем през Малката базилика, продължим през Голямата базилика, видим прекрасно запазения Античен театър, продължим през реставрираните форуми Север и Запад, които вече радват пловдивчани и гости на града, продължим през постоянната експозиция на Градската художествена галерия, продължим през двете нови галерии, които все още са нови галерии – "Капана“ е галерия, Изложбена зала "2019“, както е известна. Затова примерно сме културна дестинация №1 и затова и чуждестранните мнения са такива. От друга страна, когато говорим за винена дестинация регионът около Пловдив е много важен, защото всяко нещо, което се случва в нашия град, добро или лошо, в случая добро, то дава ефект и върху региона. Дали ще бъде едно голямо културно събитие, което ще накара чужденците или гостите, които идват да посетят града, но да посетят и нещо в областта, така е и за винените маршрути, и за насърчаване на винения туризъм. Имаме две от най-големите национални събития, които се случват в България – "Дефиле на младото вино", "Дефиле вино и гурме", които ние реализираме съвместно със Съвета по туризъм в Пловдив, които финансираме през годишната програма за развитие на туризма. Това са събития, които  се развиват устойчиво във времето. Всяка година има повече и повече изби от региона, които се представят и които примерно оживяват Стария град и хората покрай тях идват, посещават "Капана", посещават музеите. Защото идеята е да правиш постоянно съвкупност и компилация от различните съставки на туристическия бранд на града. Идваш, виждаш културно-историческото наследство, защото влизаш в  дворовете, в самите музеи, в прекрасните къщи, пиеш хубаво вино. Въобще, един хубав туризъм на преживяването, което показва, че ние работим последователно и успешно".

По думите на Пламен Панов през 2022 година в Пловдив има осъществени 517 000 нощувки, а през 2019 година има  510 000 нощувки. Има 1% разлика, което е много положителен тренд, на фона на двете години Ковид, които общо взето унищожиха всичко останало като резултати, всичко трябваше да се рестартира, да се връща.

"Истината е, че покрай Европейска столица на културата, покрай тези последователни политики, които водим, всъщност градът е разпознаваем", каза Панов.

През първото тримесечие на 2023 година Пловдив има реализирани 128 782 нощувки, което в сравнение с 2019 година е 45% ръст. През 2019 година нощувките са били през тези три месеца 88 649. Има покачване в нивото пренощували, реализирани нощувки от страна на българи – 84 000, от тези 128 000 са реализирани от българи, на 55 000 през 2019 година през тези първи три месеца.

През 2019 година беше обратното – имаше повече чужденци.