Пред служебния кабинет стоят спешни въпроси, някои от които изключително важни. Това каза пред журналисти в Кюстендил президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде репортер на "Фокус“. По думите на лидера на синдикалната организация задачите са поне в три области.

Едната е свързана със спешната подкрепа за онези части от бизнеса, които в момента изпитват сериозни затруднения и започват да съкращават работници. "Това са части от машиностроенето, в други части на преработващата промишленост, като цяло в индустрията. За това малко се говори. Кризата в Западна Европа е доста сериозна. Германия трето тримесечие е в рецесия, а там са основните пазари. Трябва да се обърне внимание конкретно на индустрията“, коментира Пламен Димитров.

По думите му вторият въпрос е енергетиката, който в момента дори гори. "Идва 1 юли. Тогава ЕРП-та трябва да започнат да купуват съответно ток от борсата, която сега е с ниска цена, но дали така ще остане – ще видим, аз се съмнявам. Този ток трябва да го продават на населението по-евтино. Някой трябва да плаща този ток на ЕРП-та. Няма за момента решение, няма и пари във фонда за сигурност на енергийната система“, заяви Димитров. Според него въпросът, с който трябва да се занимава служебният кабинет, е как точно да бъде финансиран първият етап на либерализация на цените за бита, без това да удари населението.

Третата голяма тема е свързана със стартирането на подготовката на държавния бюджет за 2025 година. "Аз прогнозирам, че това правителство няма да свърши своята работа до 9 юни, а ще откара поне до месец септември. До тогава, според мен, трябва да има някакъв проект на бюджет“, допълни Пламен Димитров. Той посочи, че сред служебните министри има хора, които имат знания, опит и умения.

Лидерът на КНСБ беше в Кюстендил заради представянето на националната кампания на конфедерацията “По-високи доходи с твоя синдикат". Тя цели да разясни произтичащите от директивата необходими изменения в законодателната рамка, както и приетите през юли миналата година промени в Наказателния кодекс, които криминализират нарушаването на правото на сдружаване. 

В рамките на кампанията на площад "Велбъжд" беше разположен информационен център на открито. На него кюстендилци имаха възможност да се запознаят с дейността на синдиката и да подават сигнали за нарушения на правото на сдружаване, на синдикалните права, както и на трудовото законодателство.