Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо Щ.И., на 41 г. Той е предаден на съд за това, че на 31.05.2022 г. в с. Дълго поле, обл. Пловдив, противозаконно е отнел чуждо моторно превозно средство – товарен автомобил – бус "Мерцедес“, от владението на пострадалата жена, без нейно съгласие, с намерение да го ползва, като е последвала повреда на превозното средство в размер на 1472 лв. Деянието е извършено в пияно състояние. Престъплението е квалифицирано по чл.346, ал.2, т.1 и т.2, вр. ал.1 от Наказателния кодекс, съобщи прокуратурата.

Щ.И. е предаден на съд и за това, че на същата дата и място управлявал товарния автомобил - бус, марка "Мерцедес“, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно - 3,96 на хиляда, установено по надлежния ред - с техническо средство - престъпление по чл.343б, ал.1 от Наказателния кодекс.

Собственичката на товарния автомобил-бус се занимавала със зеленчукопроизводството в с. Дълго поле, обл. Пловдив. Щ.И. бил нает на работа при нея. На 31 май 2022 г. работниците ползвали почивен ден. Към 12.00 часа Щ.И. решил да отиде до дома на жената в с. Дълго поле, като знаел, че там бил паркиран товарният бус "Мерцедес“. Влязъл в жилището, взел ключа за колата и натоварил в нея селскостопанска пръскачка, която искал да прекара до дома си. Той не бил получил съгласието на собственичката да ползва автомобила.

При преминаване на едно от кръстовищата в с. Дълго поле, Щ.И. не успял да овладее колата и се блъснал в железобетонен стълб от електропреносната мрежа. На място пристигнали полицейски служители, които установили, че автомобилът е отнет, а Щ.И. го управлявал след употреба на алкохол - 3,96 промила, установено с техническо средство. Товарният автомобил бил повреден в предната част, като щетите са в размер на 1472 лева.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи заседание по делото.