Общинските съветници от БСП Николай Велчев и Васко Тодоров входираха питане до кмета на София Йорданка Фандъкова с въпроси за новата електронна система в градския транспорт, която функционира от началото на 2023 година, съобщават от пресцентъра на БСП.

"След като заработи новата електронна система в градския транспорт на София, която влезе в сила от 1 януари 2023 г., беше констатирано огромно недоволство от страна на гражданите по отношение на тарифната политика и организацията по закупуването на карти и билети, т.е. функционирането й, свързана с ползването на транспортните услуги от столичани", пише в питането им.

В него Николай Велчев и Васко Тодоров допълват: "Преди въвеждането на новата електронна система от представители на ръководството на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), както и от Комисията по транспорт и пътна безопасност към Столичния общински съвет (СОС), бяха направени презентации на новата тарифна политика и функционирането й, свързана с ползването на транспортни услуги от столичани. Бяха изтъкнати ред предимства, които се оказаха, че са абсолютно несъстоятелни с оглед на практическата им реализация. Постъпиха много оплаквания от граждани, които ползват тази услуга, поради това, че тя е несъвършена и не може да се оперира в рамките на фактическото пътуване. Като примери, ще посочим премахването на едномесечната карта за една линия наземен градски транспорт, двойно увеличение на цената за най-уязвимите социални групи в столицата (семейства с един работещ, семейства с три деца и повече и др.), а както и премахването на картата за метрото от 35 лв., което задължава всички граждани да заплащат 50 лв. на месец".

В тази връзка общинските съветници от БСП питат кмета Йорданка Фандъкова каква е философията на тази промяна и какво я предизвика. "Настояваме да получим отговори и на още два въпроса - какви са предимствата на новата електронна система за градски транспорт и какви ползи има тя пред старата тарифна политика и най-важното - защо нямаше мащабна информационна кампания за гражданите, какво отпада и какво се въвежда като превозни документи и как това ще повлияе на джоба на всяко семейство", пишат още в питането си Николай Велчев и Васко Тодоров.

През следващата седмица предстои внасяне на доклад от групата на "БСП за България" с конкретни предложения за връщане на най-предпочитаните възможности за транспорт на столичани, сред които и едномесечната карта за една линия.