В Районната избирателна комисия в Кюстендил е постъпил сигнал от полицейското управление в града,  касаещ заповед на кмета на Община Невестино, предаде репортер на "Фокус“. С тази заповед е упоменат водач на моторно превозно средство, който в определени часове трябва да извърши превоз на гласоподаватели от конкретно определени населени места до СИК, в които ще гласуват.

Началника на Районно управление – Кюстендил е поискал РИК -Кюстендил да излезе със становище, относно законосъобразността на заповедта на кмета на Община Невестино.

Според експертите в РИК заповедта е издадена по реда на ЗМСМА, което е от компетенцията на кмета на общината. Заповедите на кмета подлежат на административен контрол пред горестоящият орган и пред Административен съд. РИК - Кюстендил не е компетентна да се произнесе относно заповедите на кметове на общини, издадени по реда на ЗМСМА, но от същата е видно, че има връзка с изборния процес и съответно правата на гласоподавателите визирани в изборния кодекс.

В същото време е извършена служебна проверка на интернет страниците на няколко общини в България, от която е установено, че това не е изолиран случай, а е практика на кметовете по общини, поради което от РИК са счели, че ЦИК е компетентна да се произнесе относно поставения въпрос: Законосъобразно ли е кметовете по общини да издават заповеди за извършване на превоз на гласоподаватели от населени места, на които липсват СИК до находящи се в други населени места СИК, където да упражнят правото си на глас?

Поради тази причина сигналът е препратен към Централната избирателна комисия.

Венцеслав ИЛЧЕВ