Кънчо Кожухаров, писател, разследващ журналист и преводач, ще гостува в Регионална библиотека "Дора Габе" в Добрич, за да представи новата си книга "Империята на пошлостта“, увлекателно мултидисциплинарно изследване на Русия, руската култура, политика и манталитет. Това съобщи Галя Маринова, главен библиотекар в направление "Библиотечно-библиографско и информационно обслужване" и експерт "Връзки с обществеността", предаде репортер на "Фокус". Литературната среща е при вход свободен и ще се състои на 24 април - понеделник, от 17:30 ч.

"В историческата част на книгата авторът прилага уникален метод за извличане на истината от трупаните в продължение на десетилетия и векове камари дезинформация за Руската империя, Съветския съюз и Руската федерация. В културологичната част той анализира творби на най-известните автори, създали златния 19-и век на руската култура и предопределили мисленето и поведението на техните сънародници.

В лингвистичната част са съпоставени важни черти на руския и българския езиков конгломерат, които отразяват разликите в мисленето на двата народа. В социопсихологическата и прогностична част Кожухаров синтезира направените преди това изводи и наблюдения, за да отговори на въпроса "Какво можем да очакваме от Русия и руснаците оттук нататък?“, посочват от библиотеката.

Кънчо Кожухаров е роден на 15 октомври 1950 година в София.Живее в Благоевград. Завършва ВМЕИ (Технически университет - София). Десет години работи във вестник "Направи сам". След демократичните промени у нас издателствата го канят за преводач от английски, полски и руски език. Работи и като медиен консултант на пресцентъра в правителството на Симеон Сакскобургготски. Около година е PR на Българската асоциация по информационни технологии.

Кънчо Кожухаров е сценарист на редица научнофантастични и фентъзи комикси, най-известният от които е комиксът "Господарят на пръстените“ по трилогията на Дж. Толкин. Комиксът започва да излиза през 1989 г. в сп. "Дъга", но през 1992 г. списанието фалира и затова той е публикуван само наполовина. Комиксът му "Happyending" излиза в Швейцария с предговор от Вацлав Хавел. Преди три години двамата с художника Симеон Асенов издават графичния роман "Папата, който спаси света“. 

Книгата обхваща целия живот на папа Йоан XXIII, който се явява късен продължител на делото на братята Кирил и Методий. Дълго време Кънчо Кожухаров е на свободна практика като журналист, писател и преводач. Има преведени над 60 книги, автор е на 9. Сред тях са романите "Последният лов на Кана" – съчетание от историческо криминале и психологически епос за кан Кубрат, "Факторът на добротата" и "Тракийският капан“. Автор е и на двутомника с журналистически разследвания и анализи "Кой какъв е в българската корупция".

Жулиета НИКОЛОВА