Пловдивска Света Митрополия, Главно Мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание, Софийска Синагога, Арменска епархия у нас и Софийска епархия на "Св. Йоан XXIII“ за католиците от Византийско славянски обред в България благословиха издигането на Паметник на обединението на Роженските поляни в Родопите. Това съобщиха от Фондация "Наследство в бъдещето“.

"Съобщаваме Ви, че Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай дава благословение за реализирането на проекта Пилон "Рожен“ и поставянето на пилон с българския трибагреник“. Това заявява в писмо до инициатора на кампанията и председател на фондация "Наследство в бъдещето“ Симеон Караколев, представителят на Пловдивска Света Митрополия Викарий -Знеполски епископ. Новият Паметник на обединението ще е на територия на Пловдивска Света Митрополия, а според правилата на Българска патриаршия съществува ненамеса в делата на митрополиите.

Главно мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание у нас даде мигновено своята духовна подкрепа от името на председателя на Висшия мюсюлмански съвет д-р Мустафа Хаджи. "България има голяма необходимост от обединение и ние ще помагаме с молитвите си и с каквото още можем“, заявиха от администрацията на Главно Мюфтийство.

"Председателят на Централния израилтянски съвет г-н Максим Делчев подкрепя издигането на 111 м височина на българския национален флаг“, обявиха от Софийската Синагога и изразиха готовност за присъствие на откриването на монумента на българското знаме, което ще е на 13 юли т. г.

Благодарение на г-жа Варти, главен редактор на в. "Ереван“ в България, Архиерейски наместник епископ Датев Агопян дава благословията на Арменската епархия у нас. "Инициативата е достойна за нашето голямо уважение. Нека се сбъдне и в България да продължим да се обединяваме около истински полезните дела“, каза г-жа Варти.

Едновременно с подкрепата на останалите религиозни общности и Софийска епархия на "Св. Йоан XXIII“ за католиците от Византийско славянски обред в България, благословиха издигането на Паметник на обединението в Родопите. "Председателят на Католическата църква в България епископ Христо Пройков дава благословия за издигането на националния флаг на връх Рожен. България наистина заслужава!“, казаха от Софийска епархия "Св. Йоан XXIII“ след като се запознаха с проекта.

Националната дарителска кампания "България заслужава!“ е под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Паметникът на Обединението - 111-метровият пилон на Роженските поляни ще извиси българското знаме на рекордна световна надморска височина от 1430 м. В основата му ще бъде вградена капсула на времето и плоча, изобразяваща картата на България, с послания към бъдещите поколения.

Проектът се реализира изцяло с дарения от българи в страната и чужбина и е подкрепен от видни общественици, спортисти, учени, успешни представители на различни професии. Големите родолюбци Лили Иванова, Христо Стоичков, проф. Андрей Пантев изразиха безрезервната си съпричастност.