Пиеси на световно известните джаз музиканти Телониъс Монк и Кийт Джарет зарадваха първите гости за сезона в артистичния дом на оперната певица Константина Петкова в село Пчеларово, където тя е родена и вече 20 години в края на лятото събира изявени български артисти - певци, музиканти, театрали, и подарява на публиката, на добра воля, мигове на наслада, неповторими и вълнуващи срещи с изкуството, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Тази година сезонът започна с участието на трима изключително талантливи джаз музиканти - Антони Дончев - пиано, Арнау Гарофе, Испания - тенор саксофон, и Михаил Иванов - контрабас. Те представиха, както са известни в музикалните среди, джаз стандарти - теми, превърнали се в стандарт, свирят се масово по света от всички джазови музиканти. Тези теми в голямата си част са композирани от най-знаковите имена в световния джаз. Приятната атмосфера в къщата на Маестра Петкова допълваха две изложби - едната традиционна на художника Господин Цветков, който всяко лято представя свои живописни творби, другата - на Богдан Богдев "Азбука на жеста“, чийто дебют се състоя миналия месец във Варна.



Темата за финансирането на тазгодишния арт сезон оставя отворен въпросът: Ще продължи ли той това лято в артистичния дом на Маестра Константина Петкова в добруджанското село Пчеларово. Всички арт събития в предходните години бяха изцяло финансирани с лични средства на оперната певица. Сега е отправена молба за финансово подпомагане от Министерство на културата. Какво предстои, ще покаже времето. Програмата за това лято е готова, на поканите са откликнали братя Владигерови, "Мистерия на българските гласове“, актьори, които да представят свои моноспектакли. За село Пчеларово, съвсем близо до родното село на Дора Габе - Дъбовик, мнозина шеговито-добродушно казват, че е някъде в нищото на добруджанската равнина, а през 2017 г., когато и в него с концерт бяха отбелязани 100 години от рождението на композитора и пианист Телониъс Монк, наследниците на музиканта, които живеят в САЩ, в кореспонденция с Маестрата с благодарност, но и с учудване споделят, че не са го открили на географската карта.

Но за ценителите в региона и за бележити български творци Пчеларово се е превърнало в уникално място, с богата и интересна история, където можеш да чуеш стихове на френския поет Жак Превер, звучат мелодии и пиеси, гласове на певци, носещи духа на световната класика. И няма как да е по-различно, защото всичко е обгърнато от светлината на една богата душа, чийто път е тръгнал от селския двор, където като деца, поседнали на тикви, са гледали първите в живота си театрални представления, чувалите с книги са пристигали с влак, пуснати край нивата от машиниста в замяна на добруджански дини и пъпеши, по-късно следват обучението в Рим, животът в артистична Италия, срещите с бележити личности, като Фелини и Антониони, за да стигне още по-далеч - Ню Йорк, квартала "Сохо“ и бленуваните творческите проекти с художника Кристо Явашев за театрални постановки с нестинарски танц на покрива на сграда в Манхатън единствено и само на лунна светлина, шанса да познава и да слуша на живо Телониъс Монк. И това е само миниатюрна част от интензивния, изпълнен с безброй преживявания живот на една личност, избрала за финал на житейския си път родната Добруджа, където доскоро отново на добра воля обучаваше млади оперни таланти и все още организира арт събития, защото където и да пребивава човек, той продължава да излъчва своята вътрешна енергия, която ражда красота - за сетивата и за душата.

Жулиета НИКОЛОВА