Талантливите млади актьори на ПГИ "Проф. д-р Димитър Табаков“ ще представят своята пиеса с послание "Домът на слънчогледите“ на 17 май от 18.00 часа в зала "Зора“. Всички те са част от училищния театър "Мечтание“ към гимназията, който съществува от 2009 година. През него са минали над 200 деца, а постановките са много. Актьорският състав към момента е нов, от 23-ма ученици, като 20 от тях утре ще излязат за пръв път на сцена. "Това е театрална работилница, не е типичния театър с тежка драматургия. Тук темата за пиесата се избира от учениците, те си измислят роли, аз пиша и оформям текста, художествен ръководител е педагогическият ни съветник Стефка Султанова. Така се получава съавторство между ръководители и деца“, съобщи директорът на сливенската икономическа гимназия Димитър Добрев.

Според Добрев, всички пиеси поставяни досега са с комедиен характер, но имат сериозно послание и са социално ангажирани с различни проблеми. "Чрез театъра възпитаваме децата, учат се да изграждат текст, да говорят публично, караме ги да се чувстват значими и можещи,даваме им възможност да изразят себе си и емоциите си“, допълва ръководителят на учебното заведение.

 

"Домът на слънчогледите“ е пиеса за вглеждането навътре в човека, за светлината в душата му, за радостта от живота. "Показваме, че не трябва да се подаваме само на материалното и да се технологизираме, а да търсим в определен момент човешкото, да го извадим от себе си и да знаем, че в основата на човечеството и на живота е духовността и светлината“, посочва още Димитър Добрев.