Конкурс-надпяване "С песните на Йовчо Караиванов“ ще се проведе тази събота, 29 април, в сливенското село Селиминово. 26 певчески групи и 29 индивидуални изпълнители са заявили участие в тазгодишното, 12-о издание. Те са от областите Сливен, Ямбол, Бургас и Пловдив. Официалното откриване е предвидено за 10 ч.

Основната цел на конкурса е да стимулира възпроизвеждането на българската народна песен, да съхранява и разпространява песните на един от най-именитите изпълнители на тракийски песни - Йовчо Караиванов, който е родом от сливенското село.

Право на участие в надпяването имат индивидуални изпълнители – без ограничения на възраст и пол, както и певчески групи. Изпълненията могат да бъдат със или без съпровод, на един или няколко народни инструменти. Музика на плейбек не е разрешена. Задължително е една от двете песни да бъде от репертоара на Йовчо Караиванов. Предимство ще бъде и облеклото на изпълнителите в традиционна носия.

Тази година участниците ще бъдат оценявани от жури в състав: Деян Митев – директор на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен, доц. д-р Галя Петрова-Киркова – преподавател в катедра "Музикален фолклор“ при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и д-р Данислав Кехайов – фолклорист и народен певец.

За всички изпълнители се предвидени диплом и сувенир за участие, а отличените с първо, второ и трето място в съответните възрастови категории, ще получат парични награди. Ще бъде присъдена и специална награда на името на Йовчо Караиванов.