На светлия български празник 24 май от 12:00 ч. в Градския парк пред музея камерният оркестър на Добрич ще поздрави гражданите и гостите на града с концерт под диригентската палка на младия Петър Тулешков, съобщават от общината.

Роден през 1995 г. в град Пазарджик, музикантът от ранна възраст започва да свири на цигулка и по-късно завършва НМУ "Любомир Пипков“ в София с цигулка и НМА "Проф. П. Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране в класовете на именитите проф. Григор Паликаров, проф. Пламен Джуров, проф. Деян Павлов, доц. д-р Георги Патриков. Посещавал е майсторския клас по дирижиране на проф. Колин Метърс в Берлин, Германия и много други. Интересът му към дирижирането се заражда през годините му в музикалното училище, докато свири в различни младежки оркестри в страната като Софийска младежка филхармония, Младежка филхармония Пионер, Балкански младежки симфоничен оркестър и др.

Докато трупа диригентски опит с Академичния симфоничен оркестър (АСО в НМА) в София през годините си в академията, той започва да свири като цигулар в Държавна опера Варна, където по-късно започва да дирижира и като асистент - диригент на водещи български диригенти като Павел Балев, Григор Паликаров и Емил Табаков. През 2022 г. официалният му диригентски дебют с музикантите и солистите на Държавна опера - Варна поставя началото на кариерата му като диригент на оперна, балетна и симфонична музика.

Програмата:

Волфганг Амадеус Моцарт - Малка нощна музика

Волфганг Амадеус Моцарт - Дивертименто Ре мажор

Панчо Владигеров - Три пиеси, оп. 9

Джоакино Росини - Увертюра към операта "Севилския бръснар“

Пьотр Илич Чайковски - Валс из "Серенада за струнен оркестър“

Входът е свободен.