За четвърти път хиляди ще извървят пътя към хълма, за да изживеят "Пътят към върха" и да преоценят своята градска среда през изразните средства на музиката. Това каза джаз музикантът Петър Салчев от Фондация "Арт Кънекшън“ в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

"Пътят към върха" е инициатива на Община Пловдив, а куратор на концертите е Фондация "Арт Кънекшън“. Събитието ще се развие на 6 сцени с над 50 артисти и се очакват хиляди посетители на 29 юни на хълма Бунарджика в Пловдив. "Инициативата зае достойно място в културния календар на град Пловдив,“ добави организаторът.

По думите му това е една урбанистична практика, която има за цел да накара хората да видят града си в по-различна светлина, да ги накара да бъдат повече заедно и да се забавляват. "Това е една инициатива, в която ни се иска да накараме пловдивчани и гостите на града да разберат повече на историята по местата, където се ситуират подобни инициативи. Защото мъдрият народ е този, който познава добре историята и може да живее добре с нея. Това е цялата история на "Пътят към върха“,“ обясни Петър Салчев.

На първата сцена по пътя към върха може да се види проектът "Децата срещат джаза“, който се осъществява от артистичната фамилия Койчеви. На втората сцена, която е на самия акведукт се разгръща проекта на Къща за музикални вълшебства "Дивизи“ отново с фокус върху подрастващите и детските публика. Малко по-нагоре по пътя може да се чуе страхотната музика от тромбонен квартет "Августа Траяна“, а след това имаме автентична джаз музика от времето на Джанго Райнхарт на сцена № 4.

"Точно когато почти сме стигнали върха се чува една много интересна флейта с японски мотиви. На едно от най-красивите места по алеята нагоре към върха ще видим автентична японска флейтистка Кейко Танака – артист на Старозагорска филхармония. След това попадаме на самия връх, където Милица Гладнишка и Люси Дяковска ще разкажат за своята любов към музиката на АВВА с оркестъра на Плевенската филхармония.“

Друго интересно събитие е концертът Ray On My Mind, който е проект на Старозагорската опера и Старозагорската филхармония с участието на джаз музиканта Петър Салчев като солист и саксофониста Крейг Бейли – дългогодишен ръководител на оркестъра на Рей Чарлз и негов съратник. "В концерта ще чуем и съпреживеем музиката на Рей Чарлз от първо лице.“