Протестите се организират от БСП и присъдружните й партии. Това каза на пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Тази вечер в центъра на града е насрочен протест срещу високите данъци в общината.

"Протестите в Кюстендил се организират  от БСП и присъдружните й партии, които крещящо се нуждаят от възстановяване на рейтинга и затова само с призоваване за протести и агресия се опитват да прикрият това, че за последната година и половина унищожиха държавата“, коментира кметът Паунов.

Според него цялата вербална агресия показва намеренията на тези хора. "Протестът в момента е упрек към нас, че не сме вдигнали данъците по-рано. Ние никога не сме искали да взимаме пари от нашите съграждани, без да има нужда за това. Вероятно и никой няма да подсети, че данъците от 2,2 промила, каквито бяха, след това бяха свалени с усилията на общинска администрация и общинските съветници на 1,4 промила, точно заради добрата ни работа с европейските средства и заради добрата реализация в приватизационната програма  и с изключителни икономии“, допълни Петър Паунов.

Според нето това, че някой си позволява да говори за нетово облагодетелстване или на хора в общинската администрация  показва намеренията на такива хора, защото обикновено преписваш своите намерения на другите.

"Тук не е място за облагодетелстване и в община Кюстендил се работи на най- ниските цени в цяла България. Някой задаваше въпроса- къде са парите. Парите се у вас уважаеми съграждани, ние никога не сме го крили. Стремели сме се да работим със символични данъчни ставки, за да може този ресурс през цялото време да остане във вас и да можете да го инвестирате във вашите домове и поминък, във вашия бизнес и начинания", коментира Паунов.

Кметът каза, че е интересен и фактът, че се появяват обвързвания с част от държавните сгради в Кюстендил. Той посочи, че и двете бани са държавна собственост. "Същите хора, които сега протестират, протестираха с легени, когато ние искахме да привлечем инвеститори в банята. Благодарение на обжалването на решението на Общински съвет се стигна и до решение на Върховен съд, което казва, че банята е държавна“, каза Петър Паунов и призова протестиращите да поставят снимки на хората, които управляват държавата.

"Поделението е държавна собственост, инфраструктурата. Докато имаше правителство ние осигурявахме  за ремонти пари от държавата. Отидете пред "Кюстендилска вода“ и попитайте защо на 31- ви разкопаха пред "Млекокопа“, за всички дупки, попитайте държавата. Партиите, които докараха пред банкрут държавата, над 10 млрд. взеха кредите  за година и половина, поскъпнаха дървата, газа. Не видях някой да протестира срещу монополистите, не видях някой да протестира пред партийните централи", коментира Паунов.

Той припомни и последното решение, което е взето в община Кюстендил по време на управлението на БСП- да се построи завод за изгаряне на отпадъци в Долна Гращица. "Заварихме руини, ниското тяло на бившия партиен дом, парк- хотел Кюстендил. Всички общински сгради в момента са в изключително добро състояние и ние продължаваме да обновяваме инфраструктурата. Не може да толерираме хора, които мразят Кюстендил, които говорят срещу Кюстендил, които не искат да оставят парите си в Кюстендил. Кюстендил се върна на туристическата карта, върна се на инвеститорската карта“, заяви Петър Паунов.

Венцеслав ИЛЧЕВ