През последните години направихме така, че да не усещате липсата на държава. Това каза кметът на Община Кюстендил Петър Паунов по време на отговарянето на въпроси, зададени от граждани, предаде репортер на "Фокус“. Кметът показа данни относно издадените разрешения за строежи, създадените обекти за настаняване и лиглата в тях, захранването им с гореща минерална вода. Всичко това, през годините търпи развитие.

 "Така сме направили, че вие да не чувствате липса на държава през цялото време, през което сме работили и сме се ангажирали. През последните години обаче автоагресията на държавната администрация и политическата олигархия срещу собствения си народ, направи невъзможно комуникацията и допира до каквито и да е било средства. Единствените пари, които оставяме в родния си дом – това са данъците. Само те остават в Кюстендил“, коментира кметът. Той даде за пример ДДС, високите акцизи, които отиват в държавата, а не в Кюстендил.  

Стана ясно, че от 2017 година хиляди квадратни метра улични настилки са настлани, изкърпени и асфалтирани. Над 400 000 кв.м са асфалтирани, а над 150 000 кв.м. са положени фракции.

Към общината има звено, което почиства дърветата и храстите. Беше даден отговор и за стоящите към момента дънери от отрязаните стари липи. Очаква се тяхното загниване, след което ще бъдат премахнати. Засегна се и глобите за сметищата. Към момента те са общо 9 потвърдени, а за още толкова се чака резултат. Всички те са по сигнали на кюстендилци. Според кмета отчислението по такса по Закона за управление на отпадъците, които са 8 млн. лева, неправилно се сочат като глоби. Тази сума е по сметките на Община Кюстендил. Към момента област Кюстендил няма регламентирано депо за отпадъци. С една част от тези пари се дофинансира довършването на инсталация за третиране на битови отпадъци, а с друга част се закупува нова техника.

Кметът даде информация относно числеността на администрацията и необходимостта от специалисти, както и самите възнаграждения. За някои от позициите липсват кандидати поради ниските заплати.

Коментар беше направен относно транспорта. В момента има действащи договори за обществен транспорт до столицата. От 6 март ще има вътрешноградски транспорт. "Питат ме, защо няма безплатен градски транспорт, както съм обещал. От 16 02 2011 година ние внесохме предложение в ОбС предложение за учредяване на общинско дружество и за безплатен градски транспорт“, каза Петър Паунов. То изчете имената на всички общински съветници, както и начинът им на гласуване по това предложение. Голяма част от тях не са подкрепили идеята.

По отношение на неправилното паркиране и увреждане на зелените площи, кметът призова за незабавно сигнализиране на телефоните: 112; 0882 88 54 09; 55 12 11.

По отношение на дейността на отдел "Туризъм“ беше посочено, че там работят двама души. Те се занимават с категоризация, организиране на празници, разработване на рекламни материали, участие в изложения. "Информационният център“ ще заработи с настъпването на пролетния сезон.

Беше засегнат и въпросът с траурните паркове в малките населени места. "Наближава Задушница и всеки един от нас може да си напомни, че почитта към близките ни се отразява цялостно. Всеки от нас преценява как се отнася към мястото на упокой“, каза Петър Паунов.

Кметът коментира и спестените средства по време на икономията от уличното осветление в селата. Спестени са 80 000 лева. Направените заявки за инфраструктурни проекти от страна на селските кметове са в размер на 1,5 млн. лева. По отношение на "Чифте баня“ Петър Паунов припомни, че 2014 година ОбС е гласувал решение за привличането на инвеститор. Тогава е имало демонстрации пред общината, подигравателно отношение. В резултат от обжалвания в съдилищата, състав на Върховен съд е отсъдил, че "Чифте баня“ е изключително държавна собственост.

От 2019 година се правят непрекъснати опити за връзка с държавата, но тя не си я иска. В момента банята, по неволя, се управлява от общинското дружество "Хигия“.

Венцеслав ИЛЧЕВ