Вчера цял ден тежка техника се опитваше да отпуши дерето, за да може да се вкара коритото на реката вътре, по средата, където евентуално при следващ дъжд да не може да направи повече щети. Работата напредва. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ Петър Делков, кмет на с. Слатина.

"Днес очакваме още повече техника. Вчера също така имаше доброволци, военни, местни жители, които помагаха. Днес също ща има и продължаваме работата. Очакваме и още повече техника за почистването на поречието. Беше доставена храна и вода, но всяка помощ, която ни бъде предоставена, ще ни бъде нужна. Засегнатите къщи, които са до дерето, няма ток, понеже са изпопадали стълбовете. От EVN вчера и предния ден се опитваха и пуснаха тока в горния край на селото, снощи – и в долния край. Също и в кметството има ток. Каквото може си помагат хората един на друг, и ние помагаме, с ток, с вода, с храна – могат да се обръщат към нас“, уточни кметът.

Петър Делков каза, че в момента имат доброволци, но всяка една помощ ще бъде приета с отворени обятия. Според него това бедствие нямаше как да бъде предотвратено.

"Според мен не можеше. Тепърва ще се констатира защо е станал точно този потоп с тези дървета и това свлачище, което се е случило. Днес ще идват комисии от общината, от горското вече да се констатира какво точно се е случило, защото в историята на Слатина такова нещо досега не се е случвало“, каза кметът Петър Делков.

Щетите са огромни и ще отнеме много време и средства, за да може с. Слатина да се възстанови, категоричен бе той.