Петролният бос Георги Самуилов има желание да купи акциите на община Пловдив в обявеното в несъстоятелност дружество "Градски транспорт - Пловдив" АД на бизнесмена от близкото минало Ангел Батаклиев. Предложението за придобиване на 2.84% общински акции чрез покупко-продажба трябва да бъде одобрено от пловдивския общински съвет на сесията на 8 декември, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Градски транспорт - Пловдив" АД е обявено в несъстоятелност от Окръжен съд - Пловдив на 8.10.2019 г. и тогава е постановено прекратяване на дейността на дружеството и правомощията на органите му, както и започване на процедура за осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността.

Четири години по-рано съдът е назначил за постоянен синдик на дружеството Николай Митов, в чиито правомощия влиза осребряването. През 2020 г. синдикът е провел търг с тайно наддаване за активи, представляващи 135 235 броя поименни акции от капитала на дружеството, при който за купувач е обявено "Петрол енерджи" ЕООД.

След внасянето изцяло на продажната цена през юни 2021 г. съдът е възложил на дружеството въпросните акции. Така фирмата на Георги Самуилов придобива 5,77% от капитала на "Градски транспорт - Пловдив" АД в несъстоятелност. Пазарната стойност на една акция е 1,04 лева.

Месец по-късно в качеството си на акционер, от фирмата отправят предложение към община Пловдив да купят нейния дял от 66 608 броя поименни акции. В началото на 2022 г. с решение на Общински съвет - Пловдив се открива процедура за продажба на общинските акции, представляващи 2,84% от капитала на "Градски транспорт - Пловдив" АД в несъстоятелност, и възлага на кмета да определи и назначи лицензиран оценител, който да изготви оценка на акциите.

В оценителния доклад на оценителя Петър Андонов, предаден в общината на 25 ноември 2022 г., се определя препоръчителна пазарна стойност на общинските акции в размер на 68 606 лв.