Петкилометров маратон "Тичай с кауза“ ще се проведе в Рудозем на 1 юни, съобщи за "Фокус“ организаторът на благотворителната инициатива Надежда Куцева. Тя посочи, че такова събитие се провежда за първи път в Рудозем, като в организирането на инициативата се включват читалището и общината , които също помагат за реализирането на идеята.

"Искам това да се превърне в традиция и ежегодно да се организират подобни инициативи благотворително, за да се събират средства, но по интересен начин. Забелязвам, че при младите спортът не е на преден план за разлика от други неща, които не са чак толкова образователни и възпитателни. Опитвам се да покажа, че спортът много помага не само индивидуално, но и сплотява, изгражда ни като личности. Аз съм фитнес инструктор и реших да направя нещо благотворително, но свързано и с физическа активност. Парите, които ще се съберат ще се дарят на дете в нужда. Не сме упоменавали кое е детето, защото няма значение за кого е, а е важно да се помогне, а и семейството не иска да се разгласява“, поясни Куцева.

Стартът на маратона е на 1 юни в 10:00 часа, а всеки, който желае да участва в събитието трябва да се регистрира и заплати своята такса в делничен ден от 9:00ч. до 16:00ч. в читалището в гр. Рудозем. Крайният срок за записване е 27 май. В събитието могат да се включат лица над 16-годишна възраст.

Маршрутът е с дължина 5 км: началото е от Дом на културата, след това Банка ДСК, Римски мост, Младежки дом, СБР "Родопи“, "Омелия“ ЕООД, ул. "Стадиона“, р-т "Олимп“, Спортна зала, бензиностанция "Петрол“ и финал - Дом на културата.

Куцева уточни, че таксата на всеки участник в маратона е 10 лв., а тези, които няма да се включат с бягане, ще могат да дарят пари за каузата в поставена на място кутия.

"Очакваме да се включат доста хора в маратона в Рудозем. Има интерес засега и много запитвания. Доброто е заразно. Даряването и благотворителните кампании зареждат много, чувстващ се значим и щастлив, защото си направил някой, който е бил в нужда щастлив. Вярвам, че всяко направено добро в живота се връща по един или друг начин. Стремим се да даваме добър пример на малки и големи и да бъдем по-сплотени и обединени. Рудозем е малко населено място и повечето хора се познаваме и е добре да си помагаме“, каза още организаторът на "Тичай с кауза“.