Петима в ареста след мащабна операция на полицията в Силистра срещу престъпленията, свързани с наркотици

Петима са задържани за престъпления, свързани с производство, държане и разпространение на наркотични вещества, след мащабна специализирана полицейска операция, проведена вчера от служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност“ при Областната дирекция и сектор "Криминална полиция“ при Районното управление в Силистра. Арестите са резултат на последователна оперативно-издирвателна работа и прецизно планиране на полицейските действия, съобщи ОДМВР-Силистра.

В следобедните часове на вчерашния ден на обществено място в областния град криминалистите засекли 46-годишен, известен с престъпления, свързани с наркотици. Последвал личен обиск, при който в чанта на мъжа били намерени 49 грама метамфетамин, идентифициран с полеви наркотест. Наркотикът бил иззет, а мъжът приведен в полицейския арест.

По-късно същия ден полицаите се насочили към частен дом в село Айдемир, обитаван от 36-годишен, известен и осъждан за наркопрестъпления. При претърсване на жилището му били намерени химически вещества, стъклени колби и други средства за производство на наркотични вещества. От мъжа, съпругата му /29 г./ и друг 42-годишен, пребивавал на адреса, били иззети общо 6.5 грама метамфетамин и 7.9 грама канабис. В къщата криминалистите намерили и иззели множество монети и предмети с белези на артефакти. Двамата мъже и жената са задържани за срок до 24 часа.

В ареста на районното управление е задържан и 39-годишен, засечен да шофира лек автомобил "БМВ“ по-късно в същото село. Той бил спрян за проверка и тестван с техническо средство, което отчело наличие на метамфетамин. При претърсване у него били намерени 0.6 грама от същата дрога.

Четиримата мъже и жената са задържани с полицейски заповеди за срок до 24 часа. На двама от тях са повдигнати обвинения и с постановление на наблюдаващия прокурор срокът на задържането им е удължен до 72 часа. Жената също е привлечена към наказателна отговорност и ѝ е наложена мярка за неотклонение "подписка“.

Образувани са три досъдебни производства, по които се провежда разследване под ръководството на Окръжна прокуратура-Силистра.