Петима американци ще прелетят океана, за да дойдат в България и да участват в майсторските класове на Младежкия арт фестивал "Солинария“, който ще се проведе от 2 до 13 юли в Созопол.

Те са част от 25-те талантливи млади изпълнители, записани в двата майсторския клас – по пиано и камерна музика на проф. Борислава Танева и д-р Елена Чолакова, както и по цигулка – на Ангелина Абаджиева.

Фестивалът се провежда за четвърта поредна година и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура“.

За този период "Солинария“ се утвърди като платформа, стимулираща развитието на младите таланти, даваща им възможност да се учат от преподаватели, изградили впечатляваща кариера.

Проф. Борислава Танева, която води майсторския клас по пиано, е изявен пианист и композитор. Студентите й от класа по пиано в НМА "Проф. Панчо Владигеров“ многократно са отличавани с престижни награди на международни конкурси, а самата тя често е канена като член на жури на музикални форуми във Франция, Австрия, Финландия, Сингапур, Люксембург и други. Работила е в майсторски класове в почти цяла Европа, а също така и в Сингапур, Бразилия, САЩ, Израел и Индия.

Д-р Елена Чолакова, която ръководи майсторския клас по пиано и камерна музика, редовно концертира във важни музикални зали в Европа, Южна Америка и САЩ. Обиколила е югоизточната част на САЩ като член на Американското дружество за камерна музика, а нейни изпълнения са предавани на живо по NPR, Атланта – WABE, Чикагската радиостанция за класическа музика WFMT и много други.

Ангелина Абаджиева е начело на мастър класа по цигулка. Тя е едно от знаковите имена в българската музика, а биографията й е впечатляваща. Работила е като концертмайстор в Майнския театър и "Метропол театър“ в Берлин, а немското радио в Кьолн я покани да се включи в златния им фонд, записвайки като солистка на радио оркестъра под диригентството на Хелмут Фрошауер.

Участниците в майсторските класове ще изнесат своя концерт на магичната сцена на "Солинария“ на 8 юли в 20 часа. Входът за събитието е свободен.