Пет мобилни станции за качеството на атмосферния въздух (КАВ) към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) следят денонощно за превишения на нормите на замърсяване в Димитровград, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково.

Предприетите мерки са свързани с постъпило в РИОСВ-Хасково писмо от оператора на ТЕЦ "Марица 3" – Димитровград, относно намерението му да започне разпалване сутринта (24.09) в събота. Мобилните  станции са разположени в различни точки на града, като същите ще бъдат наблюдавани 24 часа от страна на експерти на ИАОС-София. 

В случай, че от АИС "Раковски“, Димитровград бъде отчетено още едно превишение на средночасовите стойности на серен диоксид (SO2 – 350 µg/m3), операторът на "ТЕЦ Марица 3“ АД е заявил с писмо до РИОСВ- Хасково, че производствената дейност ще бъде прекратена и дружеството ще пристъпи към извършване на ремонтни дейности до 31.12.2022 г.

От страна на Регионалната инспекция по околна среда – Хасково е създадена организация за денонощен контрол и проследяване на нивата на серен диоксид в атмосферния въздух, извършва се  емисионен контрол и на площадката на оператора ТЕЦ "Марица 3“. На място експерти от системата на МОСВ проверяват по график изпълнението на условията на издаденото комплексно разрешително. Контролът е 24-часов както в работните дни от седмица, така и през почивните.