Пет нови серопозитивни лица са регистрирани във Великотърновска област през 2022-а година. Данните са на Регионалната здравна инспекция в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. От институцията припомнят, че всеки, който иска да провери своя ХИВ статус, може да го направи в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН /КАБКИС/ в РЗИ – Велико Търново. Той е отворен в часовете между 9:00 и 12:30 часа, както и от 13:00 до 15:30 часа.

По данни на СЗО понастоящем близо 38,4 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН. От 1986 година до днес общият брой на регистрираните лица в България с ХИВ инфекция надхвърля 4 000 души. Запазва се тенденцията от последните години броят на новозаразените мъже да е по-голям от този на жените.

"Фокус“ припомня, че от днес официално стартира вторият етап от Националната АНТИСПИН кампания на Министерство на здравеопазването. По този повод от 15:00 часа днес в центъра на Велико Търново започва информационна акция под мотото "Обичай разумни“. Доброволци ще раздават балони, валентинки, флаери и презервативи. Вечерта на същия ден в старата столица ще има забавни игри, партита и "Бързи срещи" в клуб "Мелон“.