Шест проверки по Закона за биологичното разнообразие, включващи една проверка в землището на с. Левочево, община Смолян за присъствие на кафява мечка и пет проверки за установяване на щети върху селскостопанско имущество или домашни животни, нанесени от защитения вид - кафява мечка, са извършени през февруари от експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Смолян. Това сочи справка на “Фокус". Извършена е една проверка в землището на село Кокорци, община Рудозем, три са проверките в района на село Могилица  и една край село Турян в община Смолян.

При проверките е установено, че четири от щетите са нанесени от кафява мечка, а за една от щетите в землището на село Кокорци, община Рудозем, комисията не може да потвърди, че е нанесена от мечка.

През февруари експертите са взели участие и в заседание на комисия, свикана със Заповед на директора на РДГ – Смолян, за проверка на заявени обстоятелства в направените предложения на директора на ТП "ДГС-Смилян“, относно системно нападение върху селскостопанско имущество на повече от един екземпляр от вида кафява мечка и издаване на разрешително за изключение на забраните, въведени с чл. 38, ал. 1, т.1, 2 и 6 от Закона за биологичното разнообразие.