Пет бебета таралежи спасиха екоексперти от Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". От доклада за отчета на дейността на Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица за месец май става ясно, че животните са открити в безпомощно състояние в частен имот в търновското село Вентринци. Собственикът ги намира случайно и след като майката не се появява, той подава сигнал в Екоинспекцията. Служители на РИОСВ отиват в къщата и установяват, че става въпрос за представители на вида "Европейски таралеж“. Животинките са изпратени за лечение и последващи грижи в Спесителния център за диви животни в Стара Загора.

През миналия месец в РИОСВ са подадени сигнали и за три бедстващи птици – Обикновена кукумявка в град Севлиево и два млади щъркела в горнооряховското село Поликраище. И тези животни са откарани за лечение и последващи грижи в Спасителния център в Стара Загора.

През месеца са постъпили 3 сигнала за животни в безпомощно състояние – пет броя бебета таралежи в частен имот в с. Ветринци, общ. Велико Търново, Обикновена кукумявка в гр. Севлиево и два млади щъркела от с. Поликраище, общ. Горна Оряховица. Изпратени са за обгрижване в Спасителния център за диви животни в гр. Стара Загора.

През май са извършени и седем проверки на вековни дървета по предложения от Асоциацията на парковете в България за обявяването им за защитени вековни дървета.

"РИОСВ изпрати предложение до МОСВ Летен дъб (Quercus robur), разположен в Дряново да бъде обявен за защитено вековно дърво по реда на глава пета от Закона за биологичното разнообразие, тъй като при проверката на място е установено, че дървото е в добро състояние. Предстои подготвяне на документите и изпращане в МОСВ на още 3 предложения за дървета от вида Летен дъб (Quercus robur) в землищата на Свищов и търновското село Присово, общ. Велико Търново", обясни Милка Асенова, експерт "Връзки с обществеността" в РИОСВ.