Песяците – кукерската група на Широка лъка вече обикаля из къщите в родопското село и гонят злото, като се подготвят за празника Песпонеделник, който ще се проведе на 3-ти март. Това съобщи за "Фокус“ секретарят на читалище "Екзарх Стефан“, Гергана Чотрева.

По думите й, местната кукерска група съществува от десетилетия назад във времето. "Според разказите на по-възрастните хора, кукерските игри и кукерите ги е имало винаги, разбира се не в този мащаб. Само по време на войните, когато мъжете са били ангажирани с военни дела, не са се провеждали кукерски игри. Кукерите са самобитни, а в Родопите може би най-запазена и най-самобитна е традицията на кукерите в Широка лъка – Песяците. Те са интересни с автентичните облекла от овча и козя кожа, а традицията е да обикалят още седмица преди Песпонеделник и да ходят в различните краища на селото, по калдъръмените улички и къщите, за да изгонят злото. Това е и целта на кукерите - да прогонят злото в края на зимата и да се подготвят хората и природата за нов живот и пролетта.“, разказа Чотрева.

Съставът на Песяците наброява около 20-25 човека. "Най-хубавото е, че всяка година идват малки деца, които искат да се включат и има интерес към попълване на групата, като най-малките са първи-втори клас. Най-възрастният е доайенът на кукерите Стоил Калфов, който в Широка лъка всички наричат Коменданта. Той е дългогодишен председател на читалището и ръководител на кукерите. Сега той се интересуват от живота на кукерите и им помага със съвети, защото вече е на 89 години. Има деца, които идват при бабите си в Широка лъка от Пловдив, от Смолян и от къде ли не, за да се включат в игрите и да бъдат кукери. Това е хубаво за нас, защото означава, че традицията ще бъде и пребъде“, коментира Чотрева.

Та посочи, че така е и в самодейния състав към читалището. "В него участват няколко поколения самодейци. Най-възрастните са Стоил Калфов и Кина Пелтекова, които са на преклонна възраст, а най-малките са техните праправнуци, което също е много хубаво, защото така има приемственост и ние се радваме, че има млади, които ще продължат традициите на Широка лъка“, каза още секретарят на читалището.