В колизия ли е Синята зона във Варна със Закона за движение по пътищата?

Проблемът се поражда от това дали обозначените места за спиране и паркиране са на законовото разстояние от пешеходните пътеки.

От информация в сайта на МВР разбираме, че пешеходната пътека е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение.

До тук беше лесното. Това го знаят повечето шофьори и пешеходци. Не малък процент от тях знаят и че е забранено спирането или паркирането върху пешеходна пътека (друг е въпроса, колко го спазват). Проблемът обаче идва, когато даден водач на моторно превозно средство е спипан от органите на реда, че е спрял или паркирал возилото си на определено разстояние от начертана пешеходна пътека. Тогава той е "награден" с глоба, защото колата му се намира на по-малко от 5 метра от маркировката. И трябва да си плати за дяволията, както казват старите българи.

От тук нататък казусът се заплита като гордиев възел.

Читатели на "Фокус", пожелали анонимност се оплакват, тъй като излиза, че някой е санкциониран, защото колата му е на по-малко разстояние от 5 метра до пешеходната пътека, а друг не е. Вторият не е глобен, защото автомобилът му е правилно спрян в Синя зона.

Правилно е спрян в Синя зона, но неправилно спрямо пешеходна пътека, тъй като очертаното място е на по-малко разстояние от 5 метра от нея (независимо дали тя е нарисувана, или не).

Нашите читатели са категорични, че не е редно при едно и също нарушение, някой да бъде глобен, а друг да минава метър, понеже е платил за Синя зона, която явно е маркирана в противовес с текстове от Закона за движение по пътищата.

Репортерска проверка на "Фокус" по улиците в морската столица установи, че някъде маркировката на Синята зона отстои на 5 метра, но на повечето места, тя е на около метър от пешеходната пътека.

Юристи, до които се допитахме, нямаха еднозначно мнение относно казуса. Според тях 5-метровия сервитут трябва да се измерва преди пешеходната пътека (по посока на движението), защото така се осигурява по-добра видимост на шофьора. Защо обаче не навсякъде е така, те не пожелаха да коментират. Така въпросът си остава отворен и явно е въпрос, чийто отговор е за 1 милион лева.