И през тази година Регионалният исторически музей в старата столица ще се включи в инициативата Европейска нощ на музеите, предаде кореспондент на "Фокус". Обектът, който ще посреща посетители до полунощ на 13 май е Мултимедийният център "Царевград Търнов".

В съботната вечер той отворен за безплатни посещения до 24:00 часа. Дошлите да разгледат експозицията ще бъдат посрещани от аниматори, които ще се превъплътят в персонажи от средновековието и ще се слеят с пластичните фигури в наскоро обновения музей.

Европейската нощ на музеите се провежда по инициатива на френското Министерство на културата от 2005 година. По своя формат инициативата представлява широко отворена програма към различни публики, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им.

Акцентира се върху младата аудитория, чрез представяне на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви.

"Заповядайте и споделете с нас Нощта на музеите на 13 май!", канят от културната институциям като припомнят, че посещенията ще са напълно безплатни.

Луиза ТРАНЧЕВА