"Каузата да бъдат подкрепяни българските занаятчии и приложни художници чрез създаване на възможности за изява съм я прегърнала още преди 5 години, когато започнахме да организираме фермерски пазари в област Добрич. Всеки фермерски пазар задължително има арт зона, в която намират своето място майсторите занаятчии и хората на изкуството, творците, без значение в каква област работят. И така във времето видяхме, че тези хора в добруджанския регион тези хора някак си нямат достатъчно поле за изява. Решихме, че това трябва да се разширява, да се търсят възможности и така се роди идеята за фестивала на занаятите и изкуството в Добрич. След неговото провеждане по естествен начин се оформи едно общество от майстори занаятчии и художници и това е Добруджанската задруга на занаятите и изкуството", разказа за Агенция "Фокус" Пепа Рашева, председател на Фондация "Добруджа - история, традиции, култура". 

Издирването на участници за фермерските пазари и арт зоната, за проведения фестивал през есента и за приобщаване на членове в задругата е дълъг процес във времето на осъществяване на контакти, участия във форуми и постигане на доверие. Същинската работа за създаване на каталог и карта на местните занаяти в добруджанския край е отнела около 2 месеца, отбеляза Пепа Рашева. Голяма подкрепа са оказали Художествената галерия в Добрич, читалището и отдел "Култура" в Община Тервел. Допълнително затруднения е създал фактът, че не е имало база с данни или регистър на местните занаяти и майстори. А както отбеляза на днешния празник в АЕМО "Старият Добрич" областният управител Здравко Здравков етнографският комплекс в добруджанския град към момента е с най-многобройни майстори занаятчии в цялата страна. 

Постигнатото в тази насока, създаването на задруга, дава възможност за по-пълноценна работа по отношение на организиране на фестивали и други форуми, за популяризиране на традициите, за привличане на туристи. "В основата на нашата работа е взаимната подкрепа. Ние вярваме, че хубавите неща се постигат, когато сме заедно, а не когато се делим. Когато организирахме фестивала на занаятите и изкуството, ние поканихме абсолютно всички, без ограничения, без предубеждения, включително занаятчиите от "Старият Добрич". Вярваме, че добрите неща стават, когато сме заедно, в името на една добра кауза", посочи Пепа Рашева. 

Жулиета НИКОЛОВА