Кметът на община Русе Пенчо Милков изпрати ново становище до министъра на околната среда и водите Юлиян Попов във връзка с проекта за изграждането на инсинератор за болнични отпадъци на територията на община Гюргево, съобщи общината.

Писмото на кмета е свързано с постъпил отговор от румънското екоминистерство на коментарите и забележките по трансграничната процедура за проекта.

"Предвиждането за разработване на план за миризмите в хода на издаване на екологично разрешително показва, че към настоящия момент не е извършено обстойно обследване и анализ на потенциалните вещества, които ще се отделят в атмосферния въздух, техните концентрации, респективно влиянието им и периметъра на разсейване. Също така не са предложени конкретни превантивни мерки за ограничаване замърсяването на околната среда. Аналогично, не са представени превантивни мерки с цел недопускане и ограничаване риска от възникване на аварийни ситуации". Това се казва в становището на Пенчо Милков.

Той подчертава, че в предоставената от румънска страна информация не се съдържа конкретика и не се внасят допълнителни разяснения спрямо съдържанието на коригирания Доклад по ОВОС за проекта.

"Отговорите съдържат предимно извадки от текстове от Доклада по ОВОС, но не дават уточняваща информация в подкрепа на направените проучвания", допълва кметът на Русе.

Според него както докладът по ОВОС за проекта, така и дадените отговори по направените забележки не разглеждат в детайли различните въздействия върху околната среда при възможни неблагоприятни сценарии, които могат да възникнат в хода на експлоатация на инсинератора.

Пенчо Милков посочва, че е разгледано общото въздействие в резултат от нормалната работа на съоръжението, за което се счита, че е в рамките на допустимото, дори под приетите норми на отделени емисии в атмосферата.

"В тази връзка е определен като минимален рискът от нарушаване на нормалната експлоатация на инсинератора, респективно на неговото оборудване и елементи, което може да доведе до нарушаване на технологичния процес и отделяне на нерегламентирани емисии", отбелязва Милков.

Според него не е разгледан задълбочено рискът от приемане на отпадъци със състав и качество, различен от изискуемия, пропуски в тяхното временно съхранение и др., които могат да доведат до отклонения в процеса, вида и количеството на отделяните емисии във въздуха.

"Предвид гореизложеното считам, че представената допълнителна информация не доказва обоснован минимален риск от отделяне на емисии в атмосферния въздух в трансграничен контекст", коментира в заключение кметът на община Русе.

Припомняме, че в края на месец ноември 2023 г. Пенчо Милков заяви категоричната си позиция относно преработената и допълнена информация по доклад за оценка въздействието върху околната среда за проекта, свързан с изграждането на инсинератор за болнични отпадъци на територията на община Гюргево.

В становището си до министър Юлиян Попов тогава той подчерта, че гражданското общество на Русе е изключително чувствително и загрижено за опазване чистотата на атмосферния въздух на града, съответно непримиримо към реализацията на проекти, свързани с потенциално отделяне на вредни емисии и въздействия върху компонентите на околната среда и застрашаващи здравето на хората.