Кметът Пенчо Милков представи опита на Община Русе в управлението на отпадъците на форума "Интелигентни решения за българските общини“ по покана на организаторите от Националното сдружение на общините в Република България.

"В новата обществена поръчка за сметосъбиране в малките населени места от общината сме заложили разполагането на индивидуални съдове за съхранение на битовите отпадъци от домакинствата“, сподели кметът. Целта е Общината да се подготви за предстоящите промени в методиката за определяне размера на таксата битови отпадъци според количеството генерирани отпадъци, каквито са насоките на държавата и ЕС. Чрез изпълнението на тази система за събиране на битовите отпадъци от населените места ще се набави предварителна информация за конкретното количество отпадъци, което се генерира от всяко домакинство/обект. Впоследствие тя ще послужи за индивидуалното начисляване на такса битови отпадъци. Контейнерите ще бъдат оборудвани с чипове, чрез които ще се предава информация за количеството на отпадъците в момента на обслужването на съда от сметосъбиращ автомобил.

Милков разказа и за непрекъснато нарастващия дял на сепарираните отпадъци в резултат на промените и модернизацията на техническото обордуване в сепариращата инсталация в Русе. 

"Когато встъпих в длъжност като кмет, почти всичкият отпадък от домакинствата отиваше на депо и по-малко от 1% се отделяше за повторна употреба“, заяви той. След подмяна на основния модул на инсталацията, добавяне на още техника и осигуряване на по–голям брой работни места за сепариране  на отпадъци, средно месечно вече се отделят  8%.

За да се намали делът на отпадъците на депо, на разположение на русенци са 32 контейнера за дрехи и обувки от домакинствата. Със собствени средства Община Русе закупи и неупотребяван специализиран товарен автомобил, който ще обслужва 15-те контейнера за строителни отпадъци, които русенци ползват безвъзмездно от м.август.

Наред с това на територията на Русе има близо 260 точки за разделно събиране на отпадъци от опаковки, а още близо 50 - в Мартен и с. Николово.

По проект "Мерки за подобряване управлението на отпадъците в общините Русе, Тутракан, Сливо поле и Ветово" предстои въвеждането в експлоатация на разположените в различни квартали на Русе Центрове за разделно събиране на отпадъци, в които ще се приемат електрическо и електронно оборудване, отпадъци от опаковки, опасни отпадъци от бита, лекарства с изтекъл срок на годност, акумулатори и батерии, пържилни мазнини, флакони със сгъстени газове, тонер касети и луминесцентни лампи.

Продължават регулярните кампании (два пъти годишно) за предаване на опасни отпадъци, а през 2022 г. са постигнати най-големи количества на разделно събраните отпадъци от излезли от употреба електронно и електрическо оборудване.

За освобождаването на улици и тротоари от излезли от употреба МПС Община Русе продължава непрекъснатите комисии, вследствие на които 692 автомобила са премахнати доброволно от собствениците, а 44 са принудително репатрирани до паркинга за утилизиране.

Кметът постави и въпроса за нерегламентираното използване на съдовете за общ битов отпадък от домакинствата и съдовете за отпадъци от опаковки от страна на ползвателите на търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради. Съгласно Закона за управление на отпадъците те трябва да ги събират отделно и предават на лица, притежаващи съответното разрешително. Милков предложи законът да се измени, така че кметовете или оправомощени от тях длъжностни лица да имат право да санкционират нарушителите.