Днес в УМБАЛ "Медика Русе" ще направят операция на "биещо сърце“, това изисква изключителни умения. Щастлив съм, че Русе става шестият град в България, в който ще има кардиохирургична дейност. Това заяви кметът на Русе Пенчо Милков в своята facebook страница. 

"Едно от най-модерните отделения по Кардиохирургия в страната беше открито вчера.Начело на русенския екип от доказани специалисти е д-р Георги Игнатов, който е работил в едни от най-престижните клиники във Великобритания и САЩ.

В Русе ще се правят всички видове сърдечни операции: планова и спешна хирургия за заболявания на сърдечните клапи, аневризма, дисекация на аортата, коронарна артериална болест, аритмии, сърдечна недостатъчност, синдром на Марфан, вродени пороци, пулмонална хипертония и др.", допълни кметът на Русе. 

Отделението е оборудвано с последно поколение апарат сърце-бял дроб за заместване на жизненоважните органи по време на интервенция.

"Изключително съм признателен на русенските медици за техния неуморен труд в името на живота! Работата ви е тежка, но няма по-голяма отплата от спасеното благодарно сърце", заяви още Пенчо Милков.