Пет месеца преди да приемем еврото и 1 година след като направим това, цените по рафтовете в магазините и на касовите бележки ще трябва да са и в евро и в левове. А 1 месец след като официално въведем еврото, ще можем все още да плащаме в левове, но ще ни връщат рестото в евро. Това обясни вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на NOVA.

Той определи решението на депутатите от четвъртък за ускоряване на приемането на еврото като много важно. И обясни, че се работи за това да приемем еврото през 2024 г.

"Когато официално въведем еврото, всички плащания стават в евро, заплатите ще идват в евро,  пенсиите ще идват в евро. Пет месеца преди да влезем цените ще бъдат показвани и в двете валути. На касовата бележка ще има отново цените и в евро, и в левове, ще има QR код, който показва обменния курс. Ще могат да се подават сигнали във финансовото министерство, ако видим, че курсът не е този, който трябва. Това ще продължи 1 година, след като сме влезли", заяви Пеканов.

Шест месеца след влизането ни в Еврозоната обмяната на левове в евро ще е безплатна във всички банки и пощенски клонове.

"В по-малките населени места не навсякъде има банки и това е много важно", обясни Пеканов.