Пейка с послание ще бъде открита в Стара Загора на Международния ден на хората с редки болести - 29 февруари. Това съобщи за "Фокус" председателят на Сдружение на Тарловите пациенти в България Моника Маринова. За първи път в града на липите ще бъде поставена пейка-символ на "невидимите" хора с редки болести. Тя се намира в градинката на Пингвините е ще бъде факт, благодарение на лекарите Рени Колева и Диана Девлова, на община Стара Загора и на Националния алианс на хората с редки болести.

В Стара Загора, за 13-та поредна година ще изразят съпричастността си към хората с редки болести с редица събития, които този път не са организирани само в един ден. В събота  в Аулата на Медицински факултет към Тракийски университет се проведе семинар на "Диагностика, лечение и рехабилитация на редки болести и психосоциална подкрепа на пациентите с редки заболявания". Организаторите са щастливи, че въпреки почивния ден, семинарът е имал голяма посещаемост и близо 100 студенти са проявили интерес към темите.

Пътуващите в градския транспорт могат да получат информация чрез плакат с посланието на Международния ден на редките болести. "Към момента всички автобуси, с изключение на електрическите, имат плакати. Искам да призова гражданите, когато видят такъв плакат, да се снимат с него или просто да го споделят. По този начин популяризират редките заболявания", каза Маринова. Желаещите могат да си направят профилна снимка ТУК и да я споделят с #RareDiseaseDay #ДенНаРедкитеБолести #ShareYourColours.

"Датата на Международния ден на хората с редки болести не е избрана случайно, тъй като денят 29 февруари е рядък, както и редките болести. Искам да апелирам да не се сещаме за хората с редки болести само в края на февруари, защото ние сме живи всеки Божи ден. Има много хора, които са около нас, не си личи, че имат дадено рядко заболяване, тъй като има такива, които стават видими само когато човека вече е силно увреден физически. Така че, ако видим някой човек, без значение от възрастта, че върви по-бавно или че е като отвеян, или залита, или има по-флегматични движения, не е необходимо всеки път да подхождаме с агресия. Това го казвам, защото съм била потърпевша, а аз самата няма как да бързам", заяви Моника Маринова.

Чуйте повече в звуковия файл.