53-годишен жител на монтанското село Лехчево е задържан за блудствени действия спрямо малолетно момиче от селото, научи "Фокус"

Сигналът за престъплението бил подаден от майката на момичето на 25 март в полицията в Монтана. От снетите сведения от потърпевшата било изяснено, че престъплението е извършено преди две седмици в дома й от 53-годишен местен жител.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия служители на РУ Монтана установили извършителя. С полицейска заповед той е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР, след което привлечен като обвиняем за извършени престъпления по чл. 149, ал. 1, пр. 1 и чл. 144, ал. 3, т. 1 от НК.

След изтичане на срока на задържане е освободен, като му е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1 000 лв. и наложена забрана за напускане на страната.

Работата по случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Монтана.

Чл. 149. (1) Който извърши действие с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст, се наказва за блудство с лишаване от свобода от една до шест години.

Чл. 144. (3) Наказанието е лишаване от свобода до шест години, когато:

1. деецът се е заканил с убийство.