При засилени мерки за сигурност в Русе бяха доставени печатите за секционните избирателни комисии за предстоящия 2 в 1 вот на 9 юни. Общо 390 печати бяха приети от служителите на Областната администрация в крайдунавския град, като те ще останат под денонощна полицейска охрана в институцията, докато бъдат раздадени на осемте общини от региона. На практика тези печати гарантират безпроблемната работа на изборните комисии, тъй като с тях се оторизира всяко решение и протокол, съобщава ОА-Русе.

370 от печатите са предназначени за стационарните секционни избирателни комисии, а останалите 20 за подвижните секции. Независимо от това, че към момента са сформирани 331 секции в областта, а печатите са с 39 повече, от Районната избирателна комисия /РИК/ и Областната управа уверяват, че злоупотреби са невъзможни. Част от печатите са предвидени за резерва при повреда на другите. Всеки печат има уникален идентификационен номер и се предоставя срещу протокол. В деня на изборите всяка комисия бележи печата на произволно място, с който ще работи и съставя отново протокол. Този печат става уникален за съответната комисия.

До края на седмицата се очаква да пристигнат и останалите изборни книжа. Бюлетините, както и машините, ще бъдат доставени непосредствено преди вота.

"Създадена е необходимата организация за спокойно и безпроблемно протичане на вота, в постоянен контакт сме с всички институции, така че да се гарантират честни и прозрачни избори“, коментира Драганов.

Припомняме, че броят на секциите с машинно гласуване в областта се очаква да бъде 289 от общо 324 стационарни секции. Най-много секции с опция за машинно гласуване ще има в община Русе – 203, а най-малко в Ценово – 6. Към момента вече са разкрити и 7 подвижни секции, като 3 от тях са в Русе, 2 във Ветово и по една в Бяла и Ценово. Очакванията са до изборите да се разкрият още 6 подвижни секции в региона и така общият брой на секциите да достигне 337.