Пчеларската ферма на семейство Митеви от Смолян получава приза "Пчелар на годината на България за 2022 г.“. За първи път в 85-годишната история на сдружение "Родопска пчела" – Смолян, ферма от родопския град е номинирана за престижната награда в пчеларския бранш. Пред "Фокус“, Надежда Митева, която заедно със съпруга си Недко, се грижат за пчелните семейства, заяви, че приемат отличието с гордост, защото призът се връчва от гилдията. "Колеги са ни номинирали и в конкуренция с други ферми, са избрали точно нас. Това е и отговорност, защото тази публичност, която сега получаваме след избора ни за пчелар на годината ни кара да сме много отговорни пред нашите клиенти, пред колегите ни. Призът се връчва и за принос към развитие на пчеларския сектор и оттук нататък ще сме задължени и да връщаме на сектора, да споделяме с колегите опит и добри практики“, допълни Митева.

Тя посочи, че семейството им е започнало да се занимава с пчеларство през 2008 г, но бързо са скочили в дълбокото и активно и професионално се занимават с това от 2009 г. Изкарали са много курсове в Аграрния университет в Пловдив. "С много проби и грешки стигнахме до тук. През годините сме отглеждали между 150 и 320 кошера, тъй като основно съпругът ми се занимава с най-тежката пчеларска работа през лятото, тъй като не можахме да намерим помощници и сега ги намалихме до 150 – 200 кошера“, обясни Митева. Тя уточни, че макар да са членове на смолянското дружество "Родопска пчела“, повечето им стопанства са в ниските части на Средна гора, между Пловдив и Карлово в този регион. Причината е, че във високите части на Родопите няма големи добиви на мед, но въпреки това имат пчели и тук.

Митева посочи, че добивите им на мед не са големи, защото се стараят да прилагат природосъобразни практики в отглеждането на пчелите. "Избягваме стимулиране  с храна и добавки. Не се радваме на рекордни добиви на мед, но залагаме на това, че продаваме изцяло произведената продукция на дребно. Тоест не минаваме през преработватели, които изкупуват за съжаление меда на много ниска цена. Нашите количества не са толкова големи, ние успяваме да го продадем директно в буркани. Това има своите предимства и недостатъци. Предимствата са, че нашият продукт е разпознаваем, а не е просто мед, който някъде бива смесен с други подобни медове и отива на рафтовете в магазина. Клиентите ни познават и знаят, че могат да разчитат на нашия мед и нашата гаранция за качество. Разбира се това е пък трудността, че по-бавно си реализираме продукцията и получаваме доходите от нея. В другия вариант още през септември бихме продали цялата се реколта и така да направим инвестиции за следващата година. Сега става много по-бавно, но за сметка на това на много по-достойна цена“, категорична е Митева.

Награждаването на смолянските пчелари ще се състои на 12 март (неделя) от 12.00 часа в залата на хотел "Кипарис Алфа“, гр. Смолян.

Нели ГЕРГЬОВСКА