Пчелар от Смолян извърши уникална акция по спасяване на рояк с пчели от неизбежна смърт. Пред "Фокус“ Симеон Даракчиев разказа, че случаят е от 25 май. Тогава живееща жена на улица "Студентска“ съобщава на телефон 112 за паднал рояк пчели на пътя, като част от него вече била премазана от преминаващ автомобил. От полицията сигнализирали на Регионалната инспекция по околна среда и води в Смолян. Дежурният там, Георги Бойков веднага се свързал с Даракчиев, тъй като знаел, че е пчелар с 40годишен стаж в областта.

"Бойков веднага се свърза с мен, за да помогна за събирането на рояка. Ако не бяхме го спасили навреме, той щеше да бъде прегазен жестоко и пчелите можеше да бъдат унищожени. На мястото помогнаха и две момчета, които спряха движението, за да не може пчелите да бъдат прегазени, докато дойде полицията. За първи път в 40-годишния ми стаж като пчелар се е налага да хвана рояк от земята. Винаги съм хващал от дърво или стена, но никога от земя“, посочи Даракчиев.

Той обясни и как се е стигнало до падането на целия рояк с около 10 000 пчели на улицата. "От кошера излиза този рояк, за да направи естествения цикъл на размножаване. Още от излитането, майката се опитва да полети и да поведе рояка, който е организирала в кошера. Те излизат с нея, но само на няколко метра от кошера, тя не може да продължи да лети, защото или е боледувала през зимата, или вече е възрастна и немощна и пада на улицата. След нея пада и целия рояк, който я следва неотлъчно. Спасяването става трудно, защото не може да се сложи кошер. Успях да намеря майката и посоката, в която върви, поставих кашон на земята и така целият рояк пчели, следвайки майката, се насочиха и влязоха в кашона. Останалите по улицата ги събрах внимателно с едно картонче и ги сложих в кошера и по този начин ги спасихме от сигурна смърт“, разказа дългогодишният пчелар, който след това предал пчелите на собственика на кошера.

Той поясни, че излизането на рояка от кошера става, тъй като сега пчелите навлизат в размножителен период и се образуват рояци. "Роякът, който майката организира в самия кошер излиза и се хваща на дърво около кошера, на стена или навес. Там изчаква пчелите-разузнавачки да отидат в гората и да търсят подходящо място, което да бъде жилище и да се заселят там и това става с нормалния рояк. Това е естествен процес при пчелите, благодарение на който се запазва самия род“, допълни Даракчиев.

Той е категоричен, че спасявайки този рояк, може би са спасили пренасяне на един добър генетичен код на този рояк за бъдещето развитие на пчелите като цяло. По думите му, ценното в случая е, че са спасили хиляди пчели от сигурна смърт, тъй като се знае колко важни са те и че са застрашени от изчезване.

"Айнщайн още е казал, че четири години след изчезването на пчелите, ще настъпи и изчезването на човечеството. Още Сенека казва "Пчелите са висшето общество в животинския свят“. Още тогава този философ е проумял огромното значение на пчелите в света изобщо, защото те гарантират многообразието и опрашването на земеделските култури, които са важни за прехраната на човечеството“, каза още опитният пчелар.