От 6 години членуваме в една група за сътрудничество, в която първоначално бяхме 10 сдружения, а в момента покрай протестните действия тя се разрасна и сега наброява 21 пчеларски сдружения. Това каза за "Фокус“ Атанас Костадинов – председател на Сдружение "Родопска пчела“ – Смолян. "През годините имаме малки успехи относно промени в пчеларството и като цяло работим за обединение в сектора под формата на единен браншови пчеларски съюз, но не се случиха до момента нещата. В момента подобни национални сдружения има около 17-18, които си гледат частни интереси и като цяло пчеларския сектор страда“, поясни Костадинов.

Той отбеляза, че във връзка с протестите, имат запитване от пчеларската група дали ще участват в протести и са провели заседание на управителния съвет на 16 септември. "На него взехме решение да не подкрепим протеста, тъй като подобни действия до момента не са дали кой знае какви резултати. Като цяло обаче не се дистанцираме от проблемите на пчеларския сектор и считаме, че това удвоено мнозинство, което сме в момента, може да преминем към реални действия и да се постигне обединение в пчеларския сектор, за да бъдем легитимни и така по-успешно да решаваме проблемите в сектора“, обясни пчеларят.

Той допълни, че Смолянското пчеларско сдружение подкрепя голяма част от исканията на протестиращите. "В нашето сдружение от 66 членове, има само двама, които се занимават професионално с пчеларство, а останалите сме на любителско ниво. Самите професионални пчелари страдат повече от нещата в момента. Реално сме съпричастни с голяма част от предложенията, имаме си и наши предложения, които по-нататък ще ги дадем, като се стигне до обединение. Не се дистанцираме от проблемите, но на протеста няма да участваме“, уточни Костадинов.

"Тук нямаме пряко впечатление от вноса на мед от Украйна и не можем да кажем каква е ситуацията, но имаме такова виждане, че просто малко проблемът с Украйна се преекспонира по някакъв начин, защото той ще отшуми рано или късно, но нашите проблеми в страната си остават. Ако не е Украйна, ще е друга държава и тук се касае по-скоро за вътрешни мерки на държавно ниво, които трябва да се вземат от държавата. Още не сме ги официализирали, но ги имаме, за да имаме готовност в даден момента, защото идеята е такава, това обединение което се коментира от няколко години, да се случи. Трябва да се направи промяната вътре в нас и да се постигне някакво обединение, защото това е големия проблем. Поддържаме връзка със сдруженията, но като цяло за по-добри условия има още какво да се желае“, посочи пчеларят от Смолян.

За пример той даде Словения, където пчеларството е издигнато на много високо ниво, почти на пиедестал. По думите му, там пчеларите са първа категория труд, ползват се с огромно уважение от обществото. Извоювали са си добри цени на пчелните продукти и се радват изцяло на тази професия. "Тук при нас тези, които се занимаваме с пчеларство, го работим, но изпитваме хиляди трудности, които не се виждат от обществото. Едва ли не пчелар е грозна дума и там стоят едни хора, които бъркат някакви смески, а не е така. Голяма част от нас, за да изкарат качествени продукти на пазара полагат огромни усилия, обаче тези фалшификации се случват по-нататък при прекупвачи и т. н. При общуването си с колеги става ясно, че има доста проби върнати от чужбина като фалшива продукция. Това негативно отношение попадат и останалите пчелари, които не са малка част и прилагат добрите пчеларски практики“, добави Костадинов.

Той уточни, че стачкуват и зърнопроизводителите, които са цитирали примерно забрана на вноса и пчеларските проблеми. "Истината е, че държавата трябва да се намеси сериозно за препаратите, с които ще се третират площите. Те ако не убиват напълно пчелите, свалят в голяма степен техния имунитет и замърсяват пчелните продукти“, каза пчеларят.  

Костадинов е категоричен, че пчеларите то Смолян не са за този експулсивен начин за решаване на проблемите. "Трябва да се легитимират по някакъв начин и поетапно да се решават, защото сега ще има някакъв ефект, но ще се постигне някакво частично решение. Наистина при професионалните пчелари ножа е опрял до кокала и аз това имах предвид, че от нас имаме само двама професионални, а всички работим още нещо и не е жизнено важно за нас. Ако някой гледа 20-30 кошера, ако не може да се справим с тези проблеми, винаги ще си отглежда кошерите“, посочи пчеларят и обобщи, че подкрепят исканията на протестиращите, но за са решаването на проблемите под друга форма.

Нели ГЕРГЬОВСКА