Кооперативният пазар "Столипиново" преминава в ръцете на община Пловдив, след като изтече концесията на общинския съветник Яшар Асан. Необходимо е документално изясняване на ситуацията на общинското вече тържище, коментираха за Plovdiv24.bg от общината.

По тази причина днес около 20 представители на общината и районното кметство в "Източен" посетиха тържището, за да опишат магазинчетата там и да се подготвят новите договори с наемателите. Наемите ще бъдат изчислени отново според общинските наредби и те ще могат да продължат дейността си. 

Концесията за пазара е изтекла още през октомври. На общинска сесия съветниците на Пловдив не одобриха продължаването и. 

Днес обаче Яшар Асан предизвика смут и напрежение сред хората от квартала като ги заплаши, че пазарът ще бъде разрушен и ще бъдат взети магазинчетата на наемателите. 

За спокойното протичане на описите от общинските служители, на помощ се притече полиция от Районното управление. На място присъстваха и кметът на "Източен" Емил Русинов, шефът на ОП "Общински пазари" Димитър Караилиев и началникът на отдел "Общинска собственост" Мирослава Сукарева.

Търговските площи и квадратурите им са били описани, за да се добие реална представа за тях, тъй като в момента има разминаване между документи и застрояване. 

Предстои в бъдеще търговците да заплащат наемите си на ОП "Общински пазари". Има вероятност наемите да станат дори по-ниски от тези, които досега наемателите са заплащали на концесионера, коментираха запознати от общината.