Летният сезон във Варна беше динамичен, труден, но успешен. Това коментира Павлин Косев, председател на управителния съвет на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ), предаде репортер на Радио "Фокус“ – Варна. Той посочи, че сезонът е закъснял и това е предизвикало притеснение в бранша, а причините за забавянето са много.

"Инфлацията, която поразява бизнеса, поразява и клиентите. Колкото и да правим опит да оптимизираме цените, когато всичко се покачва, неизбежно това се отразява и при нас. Успоредно с това спестяванията и заплатите на туристите се стопяват и всичко това рефлектира. Въпреки това обаче, в тези две години на ограничения, хората просто искаха да си отворят душите и наистина да починат. Ние от своя страна като хотелиери изготвихме различни гъвкави схеми, които да са изгодни и за двете страни. Така например хотели, които доскоро са били само All inclusive започнаха да предлагат пакети само със закуска или пък закуска и вечеря. Имаше хотели, които предлагаха пакети само с нощувка, само за да могат да разнообразят палитрата на предлагане“, коментира още Косев.

Той добави, че активният сезон е започнал след средата на юли, което е сериозно закъснение, но пък за сметка на това е започнал ударно.

"Септември също продължи доста силно и това е ясен признак, че сезонът се удължава. Много пъти съм го казвал, но сега ще го повторя – Варна е на крачка да стане дестинация на 4 сезона. Ако доскоро това беше мечта, сега вече наистина се случва.

Между другото всеки ден разговарям с туристи и те казват много интересни неща за морската ни столица. Голяма част от тях харесват града, харесват архитектурата, цветята – все неща, с които ние сме свикнали, но за чужденците е много интересно.

Имаме обаче и обратната връзка от туристи, които споделят, че медиите в техните държави ги заливат с отрицателна реклама. Идвайки във Варна те са изключително впечатлени, че по улиците ни няма военна техника и няма въоръжени сили. Явно смятат, че щом идват украински бежанци нещо се случва и остават много изненадани, когато видят, че няма нищо подобно. Знаете, че имаме сериозни конкуренти, които използват всеки един удобен момент, за да акцентират върху тяхната държава, с цел привличане на повече туристи“, каза още специалистът.

През тази година най-много туристи във Варна е имало от Румъния, както и от България. Разбира се, не са липсвали туристи и от други държави, но все още няма точна статистика, от които националности преобладават.

Развиват се и алтернативните форми на туризъм, освен масовият.

"Много малко са туристите, които идвайки във Варна, а и по Черноморието, прекарват цялата си ваканция само на плажа. Повечето се възползват да посещават музеи, галерии, пробват винени дегустации – смесват различните форми на туризъм. Наскоро дори имахме цял автобус с туристи от Израел, които бяха пристигнали на църковен туризъм.

Освен това имаме и много голям потенциал за хазартния туризъм, където един от най-активните пазари ни е Турция. Там обаче продължава проблемът с визите и силно се надяваме скоро тези пречки да бъдат преодолени“, каза в заключение Косев.

Десислава ВАСИЛЕВА