Над 20 жители на община Павликени посетиха изнесената приемна на Областна администрация-Велико Търново във връзка с изплащане на обезщетенията за Лот 5 и Лот 6 на автомагистрала "Хемус“. От институцията уточняват за "Фокус“, че това бе третата подобна среща, а предходните две бяха в Сухиндол и Полски Тръмбеш. Хората консултира старши експерт Виктория Обретенова.

Най-често задавите въпроси от правоимащите са:

Как да се сдобия с документ за собственост, ако имам имот, подлежащ на отчуждаване и къде мога да получа повече информация?

За документ за собственост гражданите трябва да се обръщат към Общинските служби по земеделие в съответните населени места, където може да се даде по-изчерпателна информация за историята на съответния имот.

Нужно ли е да идваме лично в Областна администрация?

Документи могат да се подават лично, но могат и да се изпратят по пощата, или чрез лицензиран пощенски оператор, а ако правоимащите имат квалифициран електронен подпис – и по електронен път.

Трябва ли всички наследници на собственика на отчуждения имот да подават заявление за изплащане на обезщетения?

Не е задължително. Може да бъде упълномощен друг/други наследници да ги представляват пред областния управител.

Нужно ли е да бъде представен споразумителен протокол от наследниците на собственика на имота, подлежащ на отчуждаване, в който да са упоменати сумите, които следва да се получат?

Не. Но ако се представи такъв, той ще бъде зачетен, стига да е подписан от всички наследници.

Как да разбера каква част от имота ми е отчужден?

На сайта на областна администрация https://vt.government.bg в раздел "Уведомления“, са поместени решенията на Министерски съвет, с които имотите са отчуждени, както и подробен списък на засегнатите имоти по вид, площ, местонахождение, идентификатор и т.н.