Община Невестино и Министерство на културата влязоха в съдебен спор, касаещ ремонта на строения през 1470 година Кадин мост, предаде репортер на "Фокус“. Емблематичният мост, издигнат над водите на река Струма беше реставриран по проект за трансгранично сътрудничество с Република Северна Македония.  

След ремонт на моста, асфалтовото му покритие беше извадено и бяха поставени плочи – почти като в автентичния му вид през 15 век. Експертна комисия се произнесе по него да не се полага нов асфалт, да се спре движението на моторни превозни средства, а мостът да е туристическа атракция и само за пешеходци. Заради подписка от жители от Невестино, които настояваха мостът отново да бъде пуснат за движение на автомобили, плочите са заменени с павета.

Културното министерство е отказало искането на Община Невестино да съгласуване документацията, както и въвеждане в експлоатация на обект "Рехабилитация и консервация на Кадин мост над река Струма“, – Настилково оформление; части: Архитектура и Конструктивно становище. Това е и причината общината да поиска от съда отмяна на отказа.

Обект на спора се оказват размерите на поставените каменни павета, които е трябвало да покрият основното покритие на мостовото съоръжение, с цел да запазят конструкцията от неблагоприятните атмосферни условия, докато се намерят указаните от специална комисия павета със съответните размери. Съдът е намерил пропуски в действията на ресорното министерство, поради което издаденият отказ е отменен. Преписката е изпратена до административния орган за ново произнасяне, съобразно указанията по тълкуването и прилагането на закона, дадени в мотивите на настоящото решение.

Венцеслав ИЛЧЕВ