Община Павел баня се присъедини към кампанията “Искам да съм полезен …Рециклирай ме“ на сдружението “БГ Бъди активен", която се осъществява с подкрепата на фондация “Кока Кола", предаде репротер на "Фокус". Така вече в центъра на града е монтиран шишеядът, който представлява интересна жълта арт-инсталация за събиране на пластмасови РЕТ бутилки, изработена по линия на проект "Партньорство за красива и чиста България“. Шишеядът е с размери: вис.132 см., дълж.162 см., диаметър – 68 см в най-широката част, която е с цилиндрична форма. Вместимостта на инсталацията е 20-25 кг. смачкани пластмасови бутилки или около 1000 бутилки.

В цялата страна до момента има 57 Шишеяда, разположени в 27 различни населени места – площади и градски зони, училища и детски градини, гостуващи арт инсталации на различни събития. 

Събраното количество пластмаса ще бъде дарено за целите на кампанията и с това да се допринесе за повишаване нивата на разделно събиране и рециклиране на отпадъците в страната.

Кампанията се провежда вече четири поредни години и обединява малки и големи зад каузата за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Целта е да се повишат нивата на разделно събраните и рециклирани отпадъци и да се съберат 20 тона чиста пластмаса от бутилки до три литра, благодарение на инсталацията “Шишеяд“, казват от сдружението. 

Рени АТАНАСОВА