След като получи от своя колега Жером Вио покана за участие в Асоциация на кметовете на европейските градове, в чиито региони се произвеждат етерични масла, кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу изпрати своя положителен отговор. Така Павел баня се присъединява към другите европейски населени места, в които се отглеждат или произвеждат етерично-маслени култури и масла и които искат да защитят производството си, съобщиха от Общината.

"За Павел баня розите, лавандулата и другите такива култури са поминък, който години наред служи, както за препитание на населението, така също за развитие на икономиката и туризма в региона. Като кмет ще направя всички по силите си да запазим розите, розовото си масло и останалите етерично-маслени култури и произвежданите от тях масла. Векове наред розата е помагала на нас  - хората от Долината, да живеем, давала ни е хляб, и днес явно е дошло времето и ние да се погрижим за нея, като с общи усилия защитим производството на етерични масла", заяви кметът на Павел баня Иса Бесоолу и подчерта: "На територията на Община Павел баня има над 12 000 дка насаждения с рози и лавандула, 12 розоварни и десетки производители и преработватели на етерично-маслени култури. Хиляди са заетите на полето по време на кампаниите по прибиране на цветовете. В Павел баня се намира най-старата розоварна в България – тази в с. Търничени. Няма как да позволим всичко това да бъде заличено за един миг." 

Чрез писмото си до Иса Бесоолу кметът на гр. Грас, Франция, г-н Жером Вио информира за намерението на Европейският съюз (ЕС) да преразгледа политиката си за химическите субстанции като част от своята Стратегия, което ще се отрази и застраши дейността на много европейски производители и преработватели на етерично-маслени култури и масла. 

"Оттук насетне ще информирам местните производители на етерични масла какво ще е развитието по темата", допълни кметът Бесоолу.