След като получи от своя колега Жером Вио покана за участие в Асоциация на кметовете на европейските градове, в чиито региони се произвеждат етерични масла, кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу изпрати своя положителен отговор. Това съобщиха за "Фокус" от местната администрация. По този начин Павел баня се присъединява към другите европейски населени места, в които се отглеждат или произвеждат етерично-маслени култури и масла и които искат да защитят производството си.

"За Павел баня розите, лавандулата и другите такива култури са поминък, който години наред служи, както за препитание на населението, така също за развитие на икономиката и туризма в региона. Като кмет ще направя всички по силите си да запазим розите, розовото си масло и останалите етерично-маслени култури и произвежданите от тях масла. Векове наред розата е помагала на нас  – хората от Долината, да живеем, давала ни е хляб, и днес явно е дошло времето и ние да се погрижим за нея, като с общи усилия защитим производството на етерични масла", заяви кметът на Павел баня Иса Бесоолу. По думите му на територията на Община Павел баня има над 12 000 дка насаждения с рози и лавандула, 12 розоварни и десетки производители и преработватели на етерично-маслени култури. "Хиляди са заетите на полето по време на кампаниите по прибиране на цветовете. В Павел баня се намира най-старата розоварна в България – тази в с. Търничени. Няма как да позволим всичко това да бъде заличено за един миг", категоричен е Бесоолу.

Чрез писмото си до Иса Бесоолу кметът на гр. Грас, Франция, г-н Жером Вио информира за намерението на Европейският съюз (ЕС) да преразгледа политиката си за химическите субстанции като част от своята Стратегия, което ще се отрази и застраши дейността на много европейски производители и преработватели на етерично-маслени култури и масла.

"Оттук насетне ще информирам местните производители на етерични масла какво ще е развитието по темата", допълни кметът Бесоолу.

Рени АТАНАСОВА