Изборът на Царица Роза и Цар на минералната вода – Павел баня 2023 беше направен от гласували хора от цял свят, предаде репортер на "Фокус". На вчерашната церемония стана ясно, че най-много гласове в онлайн гласуването през сайта на Общината е получила Гергана Георгиева от село Горно Сахране, която е и новата Царица Роза. Тя събра 1059 гласа от общо 1833 гласували лица. Нейни подгласнички са Христина Курочкина от Павел баня и Илиана Станчева от с. Габарево. 

Най-голям брой гласове за Цар на минералната вода събра Цветомир Георгиев от Павел баня, който получи 878 гласа от общо гласували 1453 души. Церемонията се излъчваше и на живо.

От кмета на Павел баня Иса Бесоолу Царица Роза получи златно колие, а Царят на минералната вода – златна гривна. За всички участници – момичета и момчета, градоначалникът осигури и ваучери за облекло на стойност от по 200 лв., сувенири и козметика на стойност от по 150 лв. Царят, царицата и останалите кандидати в конкурса получиха и подаръчни комплекти от спонсори, като Царят и Царицата получиха също така и мобилни телефони. Гримът на участничките бе дело на Мариам Петрова от гр. Павел баня. 

"Да ни е честита новата Царица Роза! Да ни е честит новият Цар на минералната вода! Тази година за 19-ти път в Павел баня празнуваме магията на розата и лековитата ни, единствена по своите качества, минерална вода. В годините ние павелбанци сме издигнали в култ тези две природни богатства, за да стигнем до тази вечер. Всички момичета и момчета, осмелили се да учасвтват в конкурсите, заслужават титлите, защото са красиви, разумни и, най вече, защото носят доброто в себе си. На всеки един от тях пожелавам да не губи вяра в утрешния ден и да не спира да мечтае, за да има какво да му се сбъдва!", заяви кметът Иса Бесоолу, който тържествено короняса новата Царица Роза и новия Цар на минералната вода. 

В тазгодишният конкурс за Царица Роза се състезаваха 7 момичета. Кандидатите за Цар на минералната вода бяха 8. За всички тях се гласуваше в официалната страница на Община Павел баня в интернет от 08.00 часа на 30 май 2023 г. до края на спектакъла вчера вечерта. За втора поред година в Павел баня се избира и Царица Роза и Цар на минералната вода в един и същи ден и при равни условия.  

Водещ на празничното събитие бе павелбанецът – актьорът Христо Пъдев. За доброто настроение на публиката между кръговете в конкурса се погрижиха Мина Пенкова ("Петте сезона") и Боян Михайлов – синът на ангелогласната Ваня Костова. Талантливата Ралица Калайджиева от балетна школа "Па Де Кре" – Стара Загора, също се включи в спектакъла. 

И тази година хореографията на Избора на Цар на минералната вода и Царица Роза бе дело на творческия екип на ФА "Детелини" – гр. Павел баня.

Празникът продължава и в следващите дни със среща на кмета с досегашните царици на розата и царе на минералната вода и концерти на ФА "Детелини" и Бойка Дангова.

На 10.06.2023 г. в 16:00 часа е детското шоу "С аромат на рози", а от 18:00 часа – кулинарното изложение на традиционни ястия, занаяти и обичаи "Селски дворове", в което участват представители от всички села в общината. В 20:00 часа ще започне карнавалното шествие, водено от Царя и Царицата, а от 21:00 часа ИВАНА ще събере на площада малки и големи от близо и далеч на голям концерт. С празничната заря след това ще завърши тазгодишният Празник на розата и минералната вода в Павел баня.

Рени АТАНАСОВА