Патронния си празник отбелязва днес МБАЛ "Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. От лечебното заведение припомниха за "Фокус“, че празнуват в деня, в който почитаме паметта на светеца. На специална церемония трима от лекарите, които работят в здравното заведение, получиха грамоти за високия си професионализъм. Отличените са д-р Евгени Хараланов – специалист "Нервни болести“, д-р Ели Маринова – специалист "Вътрешни болести“ и д-р Нина Петкова – специалист "Клинична лаборатория“.

"Всеки един от вас със своя труд прави необходимото за издигане авторитета на нашата болница, която е с над 100-годишна история. Всеки ден доказваме потребността от нейното съществуване и ползата за пациентите ни от Горнооряховска община, съседни, а и по-далечни общини“, обърна се с думи на благодарност към лекарите управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов.

През 1931 година в Горна Оряховица се открива първата частна хирургична болница с 15 легла, а през 1934 година и втора такава. Това продължава до национализацията през 1947 година. Следват години на промени - с ентусиазма на населението от околията на 1 юли 1946 година е направена първата копка на новата болнична сграда. Липсата на средства спира строителството до 1953 година, с реорганизация за 250 легла. Окончателното завършване на сградата и нейното откриване става през април 1958 година.

Понастоящем в МБАЛ "Свети Иван Рилски“ работят общо 267 души - лекари, специалисти по здравни грижи и административен персонал. Болницата е съвременното лечебно заведение с 13 отделения с 209 легла и 15 места за краткотраен престой. В стационара се намира единственото УНГ- отделение в областта. МБАЛ работи с НЗОК по 130 клинични пътеки и 16 амбулаторни процедури.

През последните години МБАЛ обслужва пациенти не само от община Горна Оряховица, но и от съседните общини като Елена, Златарица, Стражица, Павликени, Полски Тръмбеш и Велико Търново.