Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състав на Районна избирателна комисия – Видин за произвеждане на избори за народни представители на 2 април 2023 г. на проведените днес консултации, водени от областния управител Огнян Асенов. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Видин.

На консултациите присъстваха упълномощени представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 48-то Народно събрание.

В началото на консултациите Асенов запозна присъстващите с решението на Централната избирателна комисия, определящо квотното разпределение на партиите и коалициите в съставите на районните избирателни комисии. Районната избирателна комисия в област Видин се състои от 13 членове, в т.ч. председател, двама заместник-председатели и секретар.

Съставът на РИК с 13 членове, следва да включва: 4-ма членове от коалиция "ГЕРБ-СДС“; 3-ма членове от коалиция "Продължаваме промяната“; 2-ма членове от партия "ДПС" и по един представител от партия "Възраждане“, коалиция "БСП за България" коалиция "Демократична България – обединение“ и коалиция "Български възход“.

По време на днешните консултации представителите на партиите и коалициите не постигнаха консенсус за местата на заместник-председателите и секретаря на РИК.

Областният управител информира, че в рамките на днешния ден документите от проведените консултации ще бъдат изпратени на Централната избирателна комисия за назначаване на РИК-Видин.

След назначаването й от ЦИК, Районната избирателна комисия ще осъществява правомощията си от 11.02.2023 г. до 16.04.2023 г. включително (до 14 дни след произвеждане на изборите за народни представители). Както и при предходните избори, РИК-Видин ще работи в Заседателна зала № 1, в сградата на Областна администрация Видин.